pondělí 11. února 2019

Knihovnička: Další nálož

Dětských knížek přečteme tolik, že dělat článek na každou zvlášť je prostě nemožné. A tak přicházím alespoň s dalším shrnutím. Dnes první desítka knih, které stojí za to. Nejprve ty, ze kterých jsme nadšené tolik, že je snad budeme muset pořídit. A pak ty, které jsme si rády pročítaly, ale stačilo nám je mít na měsíc a pak zas šup pro další kousky do knihovny.
NADŠENÍ
Ptáček a lev (M.Dubug, Labyrint 2015). Srdcovka. Nádherné ilustrace. Dokonce natolik, že jsem nechala udělat pár kopií, které jsme měli chvíli na stěně v pokojíku. O přátelství lva a poraněného ptáčka. Příběh prostupující všemi ročními dobami. Dojemný, že by i slza ukápla ;)


Malenka (R.Malý, Paseka 2018) Známý příběh v novém podání. Veršovaně. Citlivě a mile pro prcky. S krásnými ilustracemi od Marie Fischerové-Kvěchové. Kniha kterou jsme také prodlužovali jak mohli, páč se nám vracet vůbec nechtěla.


Noc (R.S.Berner, Paseka 2015) Myslela jsem si, že po všech čtyřech ročních dobách, nás už noc nemůže moc překvapit. Jedno noční leporelo už máme, tak jsem tuto knihu chtěla nechat plavat. Ale půjčili jsme si ji. A zjistili, že ji musíme mít taky. Je zábavná. Je tam zas spoustu příběhů. A je tam zloděj. A zloděj je prostě top :-)


Ferdinande! (R.Král, Běžíliška 2014) Leporelo. Kniha která se čte trochu zmateně. Není to jen tak obyčejné leporelo. Je takové dost prostorovější. Číst musíte podle šipek. A věřte mi, že když u toho kojíte novorozeně, není to jen tak a občas to tak trochu schytá. Ale knížka je to supr. Je veršovaná. A opravdu vtipná. O netopýrech. A když se pak poskládá, je z ní domeček. Který opravdu drží. A je to udělané tak, že na podlaze je opravdu namalovaná podlaha, na střeše střecha, uvnitř je vnitřek a venku zase domeček zvenku. Prostě boží. Já bych to asi nikdy nevymyslela tak, aby to opravdu fungovalo. Zmáknutí prostoru je pro mě vyšší dívčí. Prostě super text, hezké ilustrace a ještě domeček. Tu musíme mít. Děsně  mě baví.




HEZKÝ/MILÝ/DOBRÝ
Tajemství naší zahrady (C.Brown, Svojtka & Co 2017) Prosvěcovací knížka. Zas trochu jiné čtení před spaním. Takže dobré zpestření. Protože které dítě si rádo nehraje večer s baterkou. I když nám se nakonec nejvíc osvědčilo nastavovat listy před lampu. O životě okolo jedné jabloně. O zvířátcích, breberkách a malé jablůňce.



Tajemství mořského pobřeží (C.Brown, Svojtka & Co 2017) Předchozí byla fajn, tak jsme šli do další. O přílivovém jezírku a jeho obyvatelích. Přiznám se, že po prvním přečtení jsem si myslela, že už Rózu nebude bavit. Páč prostě ty živočichy neznala. Ale víte co? Na konci je takové shrnutí a ona metala názvy zvířat, jak když jsme to četli už několikrát. I my dospěláci jsme se leccos přiučili!




Hádej, jak moc tě mám rád! Podzim (S. McBratney, Svojtka & Co 2015) N první díl Hádej jak moc tě mám rád nedám dopustit. Ten máme a milujeme. Ty následující jsou také fajn, ale už to není takové. Zatím jsme četli Jaro a Léto. Podzim se mi z těchto tří zdál nejzajímavější. To jak se zajíček schoval do krabice Rózu hodně pobavilo a praktikovala to samé :-)



Já nejsem tvoje maminka (M.Dubug, Labyrint 2017) Stejný autor jako Ptáček a lev. To jsme museli zkusit. Ale už to nebylo úplně ono. Jako hezký. Příběh o veverčákovi a o ztraceném mláďátku nezpecifikovatelného druhu. Roztomilý, ale pro mě už to nemělo tu hloubku a poetičnost, jako předchozí kniha.


Kaštánkův domeček (H.Jelínková, G.Filcík, Naše kniha, 2012) K podzimu byla knížka jak dělaná. Tip jsem na ni dostala už před lety, takže jsem do ní šla i na rezervačku a čekali jsme na ni asi měsíc. A jako hezký. Z leporela se taky nechá postavit domeček. Ale text mě tolik neuchvátil. A domeček nám moc nedržel. Nevím jestli to bylo tím, že knížka byla už hodně opoužívaná... Ale zas to Rózku inspirovalo k dalším hrám s leporely. Stavění ohrad pro zvířátka a krmení kaštany a jinými dary podzimu... Ovšem pro mě, když jsme pak našli Ferdinande! To je úplně jiný level.


Malá mořská víla (D.Taylor, Svojtka & Co 2017) Ze série Minipohádky. První seznámení s klasikou. Vybrala si Rózka. A líbila se jí. Protože hýbací obrázky. Obrázky celkem fajn. Text hodně, hodně jednoduchý.


5 komentářů:

  1. Hanko, moc Vam dekuji. Ziji v zahranici, manzel cizinec, takze pevne verim, ze mou lasku ke kniham predam dceri a ta si diky ni najde snazsi cestu k cestine a vase pravidelne tipy (protoze holky jsou ve stejnem veku) jsou mou vdecnou inspiraci a sazkou na jistotu. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, moc jste mě potěšila! Jsem ráda, že někomu článek pomůže ♥ Můžete se těšit, brzy (snad) bude další, tipů máme nasbíráno dost, jen to sepsat... Hanka

      Vymazat
  2. Ema knížky miluje a já miluju tipy na knížky, takže díky. Minimálně tři uvedené jdu koupit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se peněžence :D ale jsem moc ráda, že se tipy hodí ;)

      Vymazat
  3. Ty jo Pošťáka Myšáka chci, pokukuju po něm dlouho, ale v knihovně furt nic, nevím jestli to nedopadne jako u vás se Lvem :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)