Nejsem žádná pekařka, ale i tak
to docela vyšlo – i když se to neobešlo bez jediného karambolu.
K tvorbě
mě dotlačila návštěva sestřenice a jejích synů a víkendová oslava narozenin
přítelovi maminky. Pro „synovce“ jsem potřebovala něco, čím si zaplácnou břich,
protože podle jejich mamky jedí jak protržení – ve volbě zvítězila „Rychlá
pudinková buchta“. U narozeninového dezertu to bylo těžší – přeci jen, člověk
se chce trochu „blejsknout“. Vybírání bylo náročné, ale do posledního kola se dostal
citrónový dort. Že jsem si vybrala moc velké sousto, jsem zjistila již záhy.
Představovala jsem si to
jednoduše, sednu si na židli, nohu hodím nahoru a budu volat o pomoc přítele,
který mi vše nanosí až pod nos. Ten měl, ale lepší vychytávku – ode dneška
jezdím po kuchyni na kancelářském křesle…
Citronový koláč s meringuée (Apetit 11/2013, str. 51)
Buchta nebyl žádný velký problém, i když nějaká ta připomínka se by se taky našla, ale za to dort… To vám byla katastrofa! Krásné odpoledne, pohodička s drinkem, přítel obstaral nákup – tak krásně to začalo. Ale!
První kámen úrazu – pošlete chlapa na nákup a půlku vám nepřinese ;) no dobře, ten můj nepřinesl jen smetanu, protože ji rozbil na pokladně. Druhý kámen úrazu – chromá pekařka na kancelářském křesle, která neumí číst v receptu – za pobrukování písní si hezky patlám těsto, ale ejhle, těsto je spíš jedna velká matlanina, přehlédla jsem se o řádek a dala do něj více másla, než bylo třeba – konkrétně o polovinu. No což – neztrácím optimismus a dopočítávám ostatní suroviny, abych rozdíly dorovnala, kus placky navíc – to se u nás neztratí. Jenže matematika nikdy nebyla mou silnou stránkou a dopočítávání se nezdařilo ani na druhý pokus. Optimismus začal trochu klesat, ale těsto se nakonec zdařilo. Když si těsto odpočinulo v ledničce, mělo se vyválet na kruh s průměrem o něco větším než je forma a na válečku přenést, právě do této vymazané a vysypané formy.
To už jsem někdy viděla, ukazovali to v nějakém tom pořadu v televizi J Jenže jak to udělat když se těsto lepí i na podložku i na váleček?Jenže jak to udělat
když se těsto lepí i na podložku i na váleček? Ale tak jako mám srdce umělce a
k tomu trhanci jsem se zachovala jako k modelíně a do formy jsem jej
prostě napatlala a uhladila… Hurá! Korpus je v troubě! Paráda! Nadšeně
okoukávám průběh v osvětleném prostoru, bytem to krásně voní. Vše vypadá
jak má… Po dvaceti minutách vyndávám formu. V receptu stálo, že mám korpus
vyklopit na mřížku a nechat vychladnout. Korpus překlápím vcelku… korpus
v celku nedrží… z korpusu se stala hromada drobků. Pláču poprvé.
S přítelem hrajeme puzzle a skládáme kousky zpět do formy. Utěšuje mě se slovy,
že to pod tím krémem nebude vidět.
První kámen úrazu – pošlete chlapa na nákup a půlku vám nepřinese ;) no dobře, ten můj nepřinesl jen smetanu, protože ji rozbil na pokladně. Druhý kámen úrazu – chromá pekařka na kancelářském křesle, která neumí číst v receptu – za pobrukování písní si hezky patlám těsto, ale ejhle, těsto je spíš jedna velká matlanina, přehlédla jsem se o řádek a dala do něj více másla, než bylo třeba – konkrétně o polovinu. No což – neztrácím optimismus a dopočítávám ostatní suroviny, abych rozdíly dorovnala, kus placky navíc – to se u nás neztratí. Jenže matematika nikdy nebyla mou silnou stránkou a dopočítávání se nezdařilo ani na druhý pokus. Optimismus začal trochu klesat, ale těsto se nakonec zdařilo. Když si těsto odpočinulo v ledničce, mělo se vyválet na kruh s průměrem o něco větším než je forma a na válečku přenést, právě do této vymazané a vysypané formy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvKp5IJybFUEFZBHWNS68yBUuxeKFpkKDt71IS6EyElmzvmKbFecQ-fJfLGQVgfi1M0KZ4J4JCaZSoArSUPYp99JSvlFll9yBVbDm13f6AtToGwzzvWk-lAsvi15-xfES3s98RnNN3wKen/s1600/pozn1a.bmp)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4dernecSolLWhlMo7i5tfBCMyiHhK2KsgdlDLepSNcKAKR1nlP51bxlZZLZUx6jYZxK3deN-VyRJWJkmCznPZ6LWDPwdj-IESMzx_MNYrO1vR3-aeZl3Vl7qnTj2W79e4a5KrRFzR1cA5/s1600/pozn.2.bmp)
Přichází třešnička na dortu –
meringuée. Honosný název, ale vlastně je to jenom sníh. Říkám si to zvládnu. I
když v receptu se píše, že osolené bílky mícháme při teplotě 60°C
s cukrem zhruba 6 min a pak bez teploty došleháme do tuha… Tenhle robot už
mě dneska nena…. K dokončování se zapojuje i přítel. Má úžasnou techniku
na oddělování žloutku od bílku. Většinou je velmi úspěšná, ale i mistr tesař se
někdy utne. K večeři budeme mít míchaná vajíčka… Když se rozprskl už třetí
žloutek do bílku, přítel se to rozhodl vyřešit po svém. Rozhodl se žloutek,
tedy části, které z něj zbyly vybrat lžičkou… Ze žlutých bílků se snažím
našlehat sníh… Nejde to… zuřím a chce se mi brečet. Přítel jde šlehat, já volám
mamince – ti kteří pečete běžně, jistě víte, co mi řekla – „začni od znova,
pokud je v bílcích žloutek sníh se neušlehá“. Přítelovi se podařilo, aby
hmota zhoustla, je nám líto dalších zmařených žloutků – domníváme se, že osm je
pro dva k večeři tak akorát. Rozhodli jsme se, že sníh je vlastně krásný a
patláme jej na vyznačené kolečko na pečícím papíře (v receptu bylo, že jej máme
dát na dort a flambovací pistolí opálit do karamelova – kdo má doma sakra
flambovací pistoli?) a dáváme na chvíli do trouby. Sníh se v troubě krásně
nadýchal, opekl se do karamelové barvy. Vypadá to, že je neštěstí zažehnáno.
Necháváme trochu zchladnout a chceme přendat na dort – něco není v pořádku
– sněhové pusinky, také nemají konzistenci žvýkačky… Řvu jako malé dítě. Přítel
bere dort z mého dosahu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrWeyOx9ofUTlgmdzCwOc6D1npy0PEUvP0GE_htQixmqpqTun2OmppmnajXzgKgg_r2QBRMpkkXB1inlhrrJtSJ1AMgwaD32N181gGMhXJVXPRRxZRsq2k7_MJ0vCnLjqxW7L6IjFNPQJp/s1600/kol%C3%A1%C4%8D1.jpg)
- Před pečením si přečti celý recept a celý návod!
- Dvakrát měř a jednou řež – ta přesná míra surovin, tam není pro srandu králíkům!
- Pokud máš mít moderní přístroj, opravdu není na škodu!
- Zkontroluj si stav mísy, než do ní dáš tekuté přísady!
- Když máš v bílcích žloutek, sníh neušleháš!
No, ale tak jsem zas o něco
chytřejší ;)
A ve zkratce návod na buchtu:
Rychlá pudinková buchta (Albert v kuchyni od jara do zimy, str.160)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkjOYDiVPE3AQyRXKCuT7ZiJTa_S57UPM49qWjSOFkUYPhNyNDd4zhxWNRidZZvnvbUrMIgZJAE481BrJWI3ixo5kePXgRi47kQwR254y38xhQ6UGutPtxvas2VPlDMcKo8iM3Z_odmkzR/s1600/ingredience+buchta.bmp)
Pozn.: Pudink zůstal na vršku těsta – sestřenice mi
poradila, že pokud chci, aby se více vmísil do těsta, mám si vzít vidličku a
pudinky s ní projet sem a tam. A já jsem nesypala skořici, protože bez ní
mi to přišlo lepší. Můžeme posypat i kakaem, prostě dle chuti ;)
Tak dobrou chuť…
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)