pondělí 20. června 2016

Bez plínky u nás

Tak jak to tedy je u nás? Děláme bezplenkovou komunikační metodu s plenkou. Ale hezky popořádku. Tady je pár faktů vypozorovaných u nás, takže neříkám, že to tak nutně musí být správně a bude to tak i u ostatních!

  • Ve třech měsících narychlo dospotřebováváme balík plen načatý do porodnice. Je totiž jen pro děti do 5kg a je nám líto je vyhodit. Užíváme si tak občas luxusu jít někam do města a vědět, že když bude mít dítě mokro, řev po chvíli ustane, protože plína studit zkrátka nebude. Taktéž dobře využitelné pro čas, kdy hlídají rodinní příslušníci, třeba prarodiče na procházce. Těm vnucovat svlékání dítěte na veřejnosti nebudu.
  • Plenka je prostě pojistka. Kdo by totiž chtěl mít doma všechno počůrané? (V tom lepším případě :-)
  • Kyblík jsem si koupila v obchodě Brána k dětem. Nechá se ale použít asi jakákoliv miska podobné velikosti. Je dobré, aby měla zaoblený horní okraj, který nebude dítě nikde tlačit, nebo se o něj neodře.
  • Na začátku, jsem mističku přikládala, jen když jsem kojila v sedě. Dítě musíte držet tak, aby v misce nijak neleželo a netlačila ho. Držela jsem ji tak, aby byla miska podložená pod bokem.
  • Když dávám Rózu vyčůrat po jídle, nebo kdykoliv později, přidržuji misku mezi stehny. A ji v pozici podobné chování v klubíčku. záda a hlavičku má opřené o můj hrudník, rukama držím nohy - stehna. Opět, dítě nesmí sedět v kyblíku. Jednak protože přeci nechcete, aby si v tom zmáchalo zadek a jednak, protože prostě ještě sedět nesmí - tzn. nesmí se opírat o "sedací" kosti a stlačovat si tím páteř.
  • Důležité je spojit tuto činnost s nějakým zvukem. Aby  dítě vědělo, že teď už může a co po něm chcete. Nepotřebujete totiž, aby čůralo, kdykoliv mu odkryjete zadek. To je ta část, se kterou jsem si myslela, že budu mít problém, kór někde venku. Ale prostě to tak je. Když se zavelí čičííííí, Róza čůrá na e-eee, se snaží ... domyslete si sami. Jen nevím co budu dělat až se začneme učit jak dělají zvířátka :D Takže zvuk správně zvažte ;)
  • Když jsem si začala být jistější v manipulaci s tím škvrnětem a když jsme se sehráli, troufla jsem si i na tvoření v přírodě u stromečku, nebo doma do umyvadla. Zvláště umyvadlo má nespornou výhodu v tom, že dítě hned omyjete, tzn. je čisté i bez všech těch napajcovaných ubrousků. A to se počítá.
  • Tady se ještě zmíním, co používám místo vlhčených ubrousků. Míchám si Medvídka. Jde o olejíček, který se odměří do lahvičky s rozprašovačem a doleje převařenou vodou. Doporučuje se dělat každý den čerstvý, ale já jej spotřebuji tak málo, že jej používám klidně trochu déle a nemíchám si plnou dávku. Nepotřebujeme po něm už žádné mazání na zadek. Emulze se stírá ubrousky Perlička, které je možné několikrát přeprat, nebo je vyhodit, snadno se rozkládají. Používat ale můžete jakékoliv jiné hadříky. Původně jsem měla ambice si nějaké veselé ušít. Ale šetřím si nakonec energii :)
  • Jak jsem psala v prvním článku, když se nám daří, použijeme jednu plenu denně. A to je jako výměna spodního prádla, takže super. V tom případě používám hlavně ony troje kalhotkové plíny, které jsem koupila.
  • A když dojdou, nebo třeba z estetického hlediska nechci, aby měla Róza obr zadek, dávám poskládanou čtvercovou plenu. Skládám na novorozenecký sklad. Podrobný návod jak poskládat tu.
  • Je dobré mít k ní snappi sponku.Jednoduše se používá a udrží plenu na místě a hlavně zabalenou.
  • Pak máme tuhle plínu od bamboolika - šedou. Přiznám se, že tuhle plínu jsem vzala kvůli tomu jak je úžasně měkká a příjemná a je také nejlepší z těch co máme! Kolikrát stačí pouze vyměnit tu bambusovou vložku a kalhotky není třeba prát. Bude mi líto až z ní Róza vyroste. Mrzí mě, že ji pak neprodávají i jednotlivě, sadu neužijeme, ale třeba seženu jinde. Jinak je tam spoustu dalšího zboží které bychom užili - nové přebalovací podložky, bambusové tričko... Neměla jsem tam koukat :-)
  • Další máme tuto od BabyLucy - hezká na pohled, dobrá cena, dobré hodnocení. Maminky si chválí savost, rychlé schnutí a malý rozměr zadečku mimča - já říkám není to špatné, ale výšše zmíněná od bamboolika vede.
  • Poslední je také od BabyLucy - bílá s tvarovanou vkládačkou. Nenašla jsem ji nikde na internetu. Ta moc nevyhovuje. Je objemná, takže dělá obří zadek a i po vyprání je trochu cítit, nejde mi se toho zbavit. Plusem je, že je na patentky.
  • Na všechny tyto pleny se musí dát svrchní kalhotky, protože plíny samy o sobě propouští. Svrchní kalhotky se nemusí prát pořád, já je peru jednou za týden, protože málokdy se stane, že se nějaká vlhkost či špína dostanou až na ni. Bílé mám opět od BabyLucy a ty jsou super. Barva je v tomto případě dost důležitá, protože neprosvítá pod oblečením (prostě jsem nepropadla kultu vzorovaných plen...). A pak máme ještě jedny Thirsties - ty vzorované jsou, což je pro mě vada na kráse. Jinak jim nejde nic vytknout, nepropouští takže účel plní. Takže kdo motivům fandí, mají pěkné obrázky ;)
  • K tomu všemu mám ještě sadu pěti vkládacích plen od Bamboolika a s těmi jsem spokojená moc. Je dobrá k vkládání do kalhotkových plen. A nejen to, až nebude stačit novorozenecký sklad, jen tam přidám tohle a bude to.
  • A aby toho nebylo málo, do všech těchto plen vkládám separační plínu - tzn takový celulózový film, který přijde nejblíž prdelce. Když se hodně znečistí vyhodí se a plína není tolik špinavá, když je jen počůraná vypere se a jede se dál.
  • Na uložení špinavých plen na cestách mám pytel Popolini. Až nebude potřeba na plíny, bude se hodit třeba na plavky. Udrží na uzdě jak vlhkost, tak smrad :-)
  • Do budoucna až budu přikupovat ve větších velikostech mám spadeno na nějakou od Petitlulu, třeba takovou, kterou by mohla Róza nosit v létě bez ničeho místo kraťásků. Líbí se mi, že stejně jako bamboolik je to česká firma a tahle navíc od Jablonce.
  • Při prvním nákupu jsem hold české značky neošéfovala...
  • Jinak na měsíci byla Róza většinou na jedné až dvou plenách denně. A vyměšování stačilo v době jídla.
  • Ve dvou a půl se to nějak zvrtlo. Byly změny ve frekvenci jídla a tím i frekvence vyměšování se změnila. Bylo nutné vychytávat to i mezi jídly. Na druhou stranu, třeba v noci nepotřebovala vůbec. Pak logicky bylo ráno krušnější, čůrala třeba i třikrát mezi dvěma krmeními. A to se ne vždy podařilo. Vrátili jsme se k úspěšnosti 50 na 50, kterou jsme měli asi od druhého třetího týdne... Nebudu lhát, to bylo na palici, jak pro mě. Tak pro Rózu, protože tím, že jsme nebyly naladěné, začla být o dost nespokojenější mimino. To trvalo skoro tři týdny.
  • Teď už zase pohoda. Musím to zaklepat.
  • Uvidíme jak s tím zatočí vedra (už teď kojím hodně často, protože má Róza žízeň) a taky zuby.

Shrnutí - zatím mi to za to stojí.
Kdyby měl někdo nějaké otázky, klidně se ptejte ;)


6 komentářů:

  1. Ahoj, podle mě to stojí za to i v případě 50:50, co už, tak stejně by plíny měla tak jako tak.)
    Chodila jsem číst sem na blog ještě před tím, než jsi měla děti a úplně jsem se bála, co to bude za děs, až se malá narodí, jestli se to bude ubírat jako většina baby blogů (skoro samé reklamy na papírový plíny, samozřejmě ubrousky a z toho jsou ty opruzený zadky, na který se zas musí kupovat drahý krémy a tak:D) A jsem mile překvapená, že je to právě naopak. Zatím dítě nemám, ale určitě se tu budu inspirovat v budoucnu, protože mi přijde super, že se zas lidi vrací ke zdravýmu rozumu a myslí trochu ekologicky. Nejsem žádná lesana, ale papírový plíny se v přírodě nerozloží snad nikdy a navíc v těch papírovkách většinou děti jsou ještě dlouho po druhém roce, tak je z toho šílenej odpad + se těžko učí na nočník, když jim nic nevadí a jsou pořád v suchu. Navíc mamka tvrdí, že jsme nikdy z hadrových plín a mytí jen vodou bez nějakých vlhčených ubrousků nikdy opruzený nebyli, tak na tom asi něco bude. A dávno je pryč doba, že se plíny žehlí a tak, takže mi přijde nesmysl kupovat plíny papírový za těžký peníze, ve kterých dítě vydrží třeba celej den, ale za jakou cenu, to se ani ještě neví. A ještě kdo se odváží jako ty zkoušet bezplenkovku, tak jediný, co se může stát je, že to holt nevyjde, ale nic víc.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, moc me tesi tvuj komentar. Hlavne to, ze ho ctes uz delsi dobu. Mela jsem strach, ze se sem moc lidi nevraci. Takze diky. Budu se snazit nezblbnout a davat uzitecne tipy ze zivota ;)

      Vymazat
  2. Pekny prispevek. Ja o bezplenkovce trochu uvazovala, ale mrne brzo po narozeni zacalo mivat silne boleni briska, navic kojeni jsme chvili stabilizovali a ja byla tak unavena, ze jsem s nim ani pres den nechodila moc ven a spala a spala. Muz me nazyval silenou ekolozkou, ze chci pouzivat latkovky a jestli jako mam cas na jejich prani.

    Po mesici me touze mit dite v bavlne pomohlo samo dite. Oprudilo se a dost. Doktorka nam doporucila latkovky a imazol. Od te doby je mrne pres den v latkovkach, akorat na noc je v papirove, abych se vyspala a nemusela vstavat jeste extra na prebalovani.

    Ja jedu od zacatku v medvidkovi a perlicce a ubrousky peru s latkovkama. nejlepe se properou volne v pracce. separacni vrstvu jsem zkusila, ale mrne kdyz kaka, tak to je po cele plence. Tj. uz ji nedavam. Mam 20 nebelenych ctvercovek + 12 starych od tchyne. Pak mam asi 10 bilych, ktere nedavam na zadek, ale mam je jako podlozku u doktorka, na cviceni, utirani pusy apod. Nezehlim. Peru ve feel eco (vyrabi se tady za rohem v breclavi), pokakane plenky po prebaleni setru kartacem v umyvadle a pretru zlucovym mydlem. peru na 50, na 40 se mi to obcas poradne nevypralo.

    ucila jsem se sklady, ale asi jsem manualne nesikovna, dite to melo porad kolem nohou vic nez na zadku. a tak ted proste davam plenku slozenou na osminy - zkratka skladam jen jednou po vyprani. Koupila jsem si jednu AIO bambusovou, ale ta mi nevyhovuje, protoze nez pozapinam vsechny patentky, dite se povrti a plenka nesedi na zadek. Svrchni kalhotky mam 2x Grovia, ktere jsou na suchac. Mrzi me, ze to neni ceska firma, ale musela jsem najit rychly ucinny system, ktery je stejne jednoduchy jako papirovka, aby mel v latkovkach dite i muz. V Brne mi totiz argument, ze se papirovka dlouho rozklada neprosel. Odpad jde do spalovny.
    Naopak jsem si vyslechla o velke spotrebe vody a praciho prasku.

    Neni to idealni stav, ale oproti prvnimu mesici v jednorazovych je to pokrok. A ja jakz takz spim.

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za dlouhý komentář a vlastní postřehy a zkušenosti. Ano i já si poslechla jak je neekonomické a neekologické prát. Každý má svůj názor ;) Taky děkuji za tip na prací prostředek, protože s tím trochu bojuju, chtěla jsem ekologický, ale ne vždy se to v tom co mám vypralo... žlučové mýdlo je super. Já plíny peru většinou ještě s něčím dalším, protože pračku jen tak nenaplním. U nás jsou většinou ale jen počůrané. Navíc už jsme si vysvětlili, že trencle taky peru se svým oblečením a nevidím v tom problém tak proč bych neprala i plíny s jiným oblečením... věřím, že si s tím pračka poradí :D Látkovkám zdar! :)

      Vymazat
  3. Hledám info o bezplenkovce a jsem u vás :-) Marindovi už jsou 3 měsíce a já nevím jak to, ale poznám, že chce čůrat a až dnes mi došlo, že by pro nás bezplenkovka byla... Začínat se může v jakémkoli věku? Jaká je ted vaše uspěšnost? částečně látkuju částečně jednorázovky. jak kdy. záleží jaký je frmol nebo klid. vše podřizuju velkým klukům, takže nevím v praxi jak by nám šla bezplenkovka, ale asi to vyzkouším. dík za užitečný článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem našla, že začínat se může kdykoliv, ale že od šestého je to už spíš učení na nočník, což ještě nejste. A jestli to poznáte, tak je to super! Já jsem jednoznačný signál u Rózy prostě neobjevila.. Takže je to spíš pokus omyl - u čůrání, tam to máme tak 50/50, dávám ji vždy po spaní a pak, když ji převlékám, většinou to pustí, ale mezitím jsem líná a jednám až když už začne být nesvá z toho, že je mokrá... U kakání to na 99% poznám včas, takže se pokakaká do plíny opravdu výjimečně. Myslím si, že to stojí za to. Plíny peru max 2x v týdnu, ale to spíš proto, že už by to dýl fakt nevydrželo, než že bych naplnila pračku... Uvidím, jak to bude s nočníkem, pořád si od toho slibuju, že se pak naučí snáz, tak uvidíme. Když to poznáte, šla bych do toho. Stačí jek miska a můžete začít. (Chytit skoro pod prdýlkou, podsadit zadeček, záda má mít opřená o hrudník mamky, jen přidržovat nad, ne sedět. Naučil se to i manžel a mamka. Dejte vědět jestli se to osvědčí. Hlavně se nenervovat z případných neúspěchů, to je má slabina, teprve s Rózou se učím pracovat s tím, když něco nejde podle plánu :D

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)