středa 13. září 2017

Moje první fotokniha

S fotkama jsem to vzala v posledních týdnech zhurta! Po krabičce fotek přišla na řadu fotokniha. Na instagramu jsem narazila na výzvu: Kupón na fotoknihu #saaldigital v hodnotě 900Kč za pravdivou recenzi. A řekla jsem si proč ne. Ráda bych totiž do budoucna zkusila digitální project life a ještě nevím jaký zvolit výstup. Navíc naše jarní dovča v Améru, se mi zdála hodna nějakých ucelených vzpomínek ve formě fotek, tak jsem to prubla. Teď už držím fotoknihu v ruce a kochám se. A jsem ráda, že ji mám a že jsem to nevzdala. Ale vše popořádku.

Na tvorbu fotoknihy je třeba program. Ten se stáhne a nainstaluje zdarma, za chviličku. To jsem zvládla i já, tak trochu technický antitalent. Program funguje pouze s připojením na internet. Takže z mého plánovaného tvoření na chalupě, až bude Rózina spát, trochu sešlo. Pro mnohé asi logická věc, ale jak říkám, já a technika... Plusem je určitě, že je v češtině, nevím zda je to norma. Jak už jsem psala v nadpisu šlo o mojí první fotoknihu. Program jsem si musela chvíli "osahávat". Takže první seance byla ve znamení rozklikávání a zkoušení všech možností. Fajn může být automatické uspořádání fotek. Asi to dost zkrátí celkovou tvorbu. Poté můžete ještě fotky jedním klikem prohazovat, či vyměnit za jiné nabízené rozmístění. Ale to bych nebyla já, kdybych šla nejjednodušší cestou. Já potřebuji mít věci trochu více pod kontrolou. Takže oceňuji velké množství šablon, které ale nejsou fixní a mohou se dále upravovat. Výsledkem bylo, že jsem s každou dvoustranou strávila v průměru hodinu :D Po pár stranách (a po tom, co mi můj start mého výtvoru Róza vymazala a já tak mohla jet znovu na ostro) jsme si s programem začali rozumět. Krize nastala poslední den, v který byl termín na odeslaní knihy a já ji samozřejmě neměla hotovou. Chybělo posledních pár stran a v programu zmizela možnost volby vychvalovaných šablon. Ihned jsem psala pro podporu, ale bohužel odpověď mi přišla, až za dva dny, tím pádem s křížkem po funuse. Nakonec to takový problém nebyl, prostě jsem si tam ty fotky nafrkala podle svého a nakonec to možná zabralo méně času, než upravování šablon. 
Po mnoha hodinách práce jsem konečně mohla stisknout tlačítko "Přidat do nákupního košíku". Uff. Tady bych zmínila, že platba je možná pouze přes paypal, nebo online platba kartou. Myslím, že hodně lidí by ocenilo možnost zaplatit převodem. 
Výroba a dodání knihy bylo neuvěřitelně rychlé! V úterý před půlnocí jsem objednávku odklikla a hned druhý den mi psali, že je kniha na cestě. Frčela mezinárodním balíkem. A přebírala jsem si ji v pátek odpoledne. Z dodání jsme měli velkou radost, páč jsme se mohli hned o víkendu chlubit na rodinné oslavě :D
A teď k samotné knize. Je krásná. Každý den si v ní listuju a všichni ji chválí. Ale nějaké ty výtky, také mám. Fotky jsou tmavé. Přiložím printscreen z programu a (neupravenou) fotografii knihy. Všechny fotky jsem dopředu upravovala, než jsem je do knihy použila. S výsledkem v počítači jsem byla spokojená. V reálu jsou tmavší. Dost možná je chyba na mé straně. Může to být počítačem/grafickou kartou. Možná tím, že jsem zvolila matnou variantu. Může to být tím, že fotky jsou na počítači podsvětlené? Nevím, já těmhle věcem opravdu nerozumím...



Jako malé mínus vidím i absenci předsádky a posledního volného listu. Fotky jsou hned z druhé strany desek. Ke knize to dle mě patří. Samozřejmě, že si můžete list vynechat, ale už to bude na úkor prostoru pro fotky. Jedna dvoustrana stojí 59Kč. Ale příště to tak možná udělám. Na zadní desky bych si vlepila obálku s vtipnými cestovními zážitky našeho kamaráda :)
A poslední chybou na kráse je useknutá část nápisu. Ráda bych na to nadávala, ale je to má chyba. I po několikeré kontrole v náhledech se prostě vloudila. Takže radím, kontrolujte pečlivě a s odstupem času. Po sedmihodinové poslední šichtě čučení do počítače asi vše uhlídat nejde :-)
No a závěrem info k cenám. Zvolila jsem si knihu s formátem 28 x 28cm s pevnou, matnou vazbou bez vatování a s matnými listy. Celkem v ní je 48 stran fotek. Cena bez kupónu by byla 1804 korun. Kniha je z opravdu kvalitního materiálu. Strany jsou celkem silné a velkou výhodou je absence švu uprostřed dvoustrany. Plochá vazba umožňuje fotku přes celou dvoustranu. Stránky si můžete přidávat dle libosti, nejste limitovaní přesným počtem.

Shrnu to tak, že jsem spokojená a až mi otrne zkusím knihu další ;)

Pozn.: v nabídce jsou i fotoknihy s extratvrdými stranami. Ty by podle mě byly vhodné i třeba na nějakou knihu pro prťata - vzpomínáte, jak jsem dělala Róze krabičku s fotkami rodinných příslušníků, tak třeba kdyby někdo chtěl dělat knihu. Nebo kdyby se vám nabídka knih nelíbila a vy jste chtěli udělat nějakou na míru vašemu drobkovi. Podle mě dobrý nápad, ale tuto variantu jsem v ruce nedržela, tak nevím jak moc jsou stránky tvrdé...








4 komentáře:

  1. Nádherná! Také jsem si před týdnem jednu fotoknihu konečně poslala na tisk, tak jsem zvědavá, jestli se taky tak povede. Měj se krásně, Š

    Corculum | Stepanka_T
    Instagram

    OdpovědětVymazat
  2. Taky od nich mám fotoknihu. Máš to krásný, teď se můžeš směle pustit do PL :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No chvíli si musím dát oddych :D ale těším se na to, škoda jen, že musím začít loňskem, ten nám ještě v papírové podobě chybí... ale všechno bude :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)