pondělí 8. ledna 2018

Co do poličky 21. a 22. měsíc

Absenci článku o 21. měsíci doháním sloučením s 22. měsícem. Ten byl pro naši dceru současně obdobím adventu a Vánoc. O adventu toho moc vymýšlet nezvládala maminka a o Vánocích jsme moc doma nebyli, tak si Rozárka doma moc nehrála. Takže by se ty dvě poličky zas tolik nelišily. Plus je to vysvětlením knih s tematikou Vánoc, až to bude číst někdo s 22 měsíčním dítkem uprostřed léta ;)
Knihy. Leporelo Mikuláš, Mikuláš u nás dost frčelo. Prohlíželi jsme ho několik dní před Mikulášem, ale i po, páč čerti jsou asi větší zážitek než celý Ježíšek, Vánoce a dárky dohromady. Není dne, kdy bych neslyšela o tom, že děti se bály. Alespoň 10x. Rózina nejprve statečně tvrdila, že ona jen malinko. A teď už tvrdí, že se jich nebojí vůbec. Následuje ujištění, že se bát nemusí, protože rodiče by děti nedali a ji už vůbec ne. Nicméně byl to tak silný zážitek, že ho asi jen tak něco nepřebije. A protože už mě to moc neba, knihu jsem uložila. Ne, že by to pomáhalo :) Leporelo Pojďte s námi do Betléma. Na jedné délce je Betlém a postavy, které k němu míří. Na druhé jsou klasické Vánoce a přípravy. Dobré přiblížení dítěti, které si z loňska samo nic nepamatuje. A velké leporelo Zima. Dárek od Mikuláše, který přišel právě včas, abychom si v něm mohli prohlédnout adventní trhy a jiné přípravy. Teď už nám chybí jen Jaro a Noc. U leporel bych ještě zmínila ještě dvě půjčené z knihovny: Zatoulané koťátko a Zvířátka v lese. Moc se mi v nich líbily ilustrace. Text už trochu pokulhával, ale byla to hezká podívaná.
Piánko. Ačkoliv mi hraní stále moc nejde a tóny mým uším úplně nelahodí, Róza se nevzdává a stále jej vyžaduje. Čím víc času doma trávíme, tím víc času je zase na zpívání. Poslouchání hudby a tancování. V adventu jsme měli jako loni pověšené oblíbené koledy na zdi a opravdu hodně pěli.
Lego. V poličce je pro ilustraci, jinak krabici máme uloženou jinde. Moc mě těší, že adventní kalendář měl smysl. Díky kostičkám a společnému času s tatínkem si lego opravdu oblíbila. nejprve stavěla stále dokola komíny z nejmenších čtyřkových kostek, ale postupně se naučila spojovat i větší kostky. Sice stavby nemají žádný větší smysl, nebo rozměr, krom výšky komínů, ale zapojování kostek bez ladu a skladu na velkou podložku je hit. Plus podávání kostek na stavby dospělých, které pak upravuje k obrazu svému a rozhoduje, kde kdo bude bydlet. Denně teď slyšíme táto, hrát, komína, hmm.
Karty s tvary kostek. Přiřazování. Jednoduchá aktivita na přípravu. Více info v článku tu.
Provlékání. Znovu nabídnutá aktivita. Vytvořená v létě, kdy ještě nezaujala. Teď už byl zájem větší, ale stejně ještě nevycházel princip střídání, navlékala pouze svrchu, tudíž byla šňůrka zachvíli vypotřebovaná a ještě zašmodrchaná :-)
Přiřazování dle velikostí. Různé stupně obtížnosti. Aktivita, která dceru také moc baví a zkouší často.
Tyčková hra. Úlovek z letgo. Stará hra, která dřív byla snad v každé školce. Schovanou jsem ji měla u rodičů a každý měsíc ji tam vytáhla a zkoušela, jestli už to půjde a zda zaujme. V listopadu jsem ji převezla dom. Podobnou pomůcku nabízejí i výrobci v montessori skupinkách. Zatím používáme pouze na zandávání kolíčků dle vlastní volby. Pokud jsem se snažila vysvětlit, že kolíček má jít do díry s příslušnou barvou, dcerku přestala hra bavit. Prostě ty barvy ji nebaví. Na druhou stranu, když vše pak uklízíme do krabice, kde jsou přihrádky pro jednotlivé barvy, vhazuje je (většinou) správně. Takže prostě zase nevnucovat, dítě si na to přijde samo :-) Později budeme moci hru využít plně i s házením kostkou.
Půlené obrázky. Takový evergreen. Oblíbená hračka, kterou už jsem tu několikrát měla. Vždy dám na chvíli stranou a pak znovu nabídnu. Šli jsme přes jednotlivé kroky. Nejprve jako malé lezoucí dítě dílky rozhazovala a koukala jak je zas skládám. Schovávala do vkládacích kelímků. Pak ukazovala, když jsem jí říkala názvy zvířat. Poté hledala druhou půlku k té, kterou jsem jí ukázala. Za nějakou dobu už hledala podle názvu, který jsem řekla obě půlky, ale nebyla schopná je k sobě ještě narovnat. Teď už se snaží pracovat samostatně, najde si co, si zvolí a snaží se dát do podložky, s urovnáním ještě potřebuje pomoci. 
Krtkova vkládačka. Také už několikrát omílaná, schovaná a znovu nabídnutá. Oblíbená. Teď už zažívá Róza radost z toho, že nejen ví, kam které zvíře patří, ale většinou se jí i podaří dílek vložit tak, aby zapadl. U vkládaček je vhodné aby se začínalo od základních tvarů (kruh/trojůhelník/čtverec), já mám polotovary k dotvoření už nějakou tu dobu, ale nebyla jsem schopná je ještě zkompletovat...

Krom toho...
...za zmínku určitě stojí i korále, které v poličce nejsou, ale jedou. Mou první základní verzi, kdy v pytlíku měla Rózka deset korálů a šňůrku, která byla na konci zpevněná kusem špejle, jsem vyměnila za dřevěné barevné korále z bazaru. Deset už prostě bylo málo. 
... Přelézačka/žebřinky. Rozměrná novinka, kterou Honzík vytvořil předělávkou z hrazdičky. 
... třídila Rózka příbory do "šuflete". Reagovala jsem tak na její potřebu příbory uklízet, jenže je vhazovala poslepu, páč je to vysoko. Upřímně toto třídění ji bavilo sotva třikrát a pak už mi na to kašlala, jako na jakékoliv jiné nabízené třídění :-) Neděste se, třídila pod dohledem, navíc mi běžně asistuje u vaření takže ví, že kudly jsou ostré, že se s nimi řeže a že ona je do rukou brát nemá. 
... vybarvování. Inspirovala jsem se na blogu Slovanská máma. Róza se snažila, ale zas tak moc ji to neba. Teď se vyžívá v kreslení na co nejmenší plochy, takže různé účtenky, nebo papírky na nákupy jsou ideální. Nebo ráda čmáře po lidech v novinách.
... začala vyžadovat svačiny ke svému malému stolku.
... hodně mi asistovala a pomáhala u pečení cukroví.
... nebo s úpravami stromečku, páč sundávat ozdoby a zase se je snažit někam dát je velká výzva. Výsledkem i letos bylo odzdobené spodní patro jedličky, páč toho dost zdemolovala :D
... dělaly jsme vánoční přáníčka pomocí tisku korkem.
... třídili jsme zvířecí rodinky. Aneb hledání táty a mámy pro zvířátková miminka.
... jsme odnesli i nakoupili na dobročinném bazaru. Připravili dárky do krabic od bot pro děti s horšími podmínkami.
... a dost povídali. Páč Róza už má dost slušnou slovní zásobu, kterou neváhá použít. Občas je to fakt sranda!
Prostě jsme se neflákaly :-)







4 komentáře:

  1. Hani,
    já ráda tyhle tvé tipy. Moc se nám budou hodit, díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, tak na lego přece jen došlo? To je fajn :)
    Jinak mě podle obrázku zaujala ta Zvířátka v lese, ale když jsem viděla ty popisky, tak mě to přešlo, škoda :)
    Jinak mě hodně inspiruje tento minimalistický přístup k věcem, které má dítě každý měsíc k dispozici, zkusím to tak začít praktikovat i u nás. Dost by nám to všem prospělo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ted frci denne! Ty zviratka jsou krasny, ale text des, vymyslela jsem si k tomu neco jineho ;) A k minimalistickemu pristupu... ono to neni tak zhavy :) naproti ma jeste jednu policku, mensi a tam ma taky kramy a jednu policku v obyvaku :D ale je pravda, ze jde nejvic, co je takhle hezky srovnany, za prve nejvic ji zajimaji srovnane hracky :) a za druhy je to pro ni zmena, takze i kdyz v druhy policic mame dve krabice, kam se nahaze a schova kde co, tahle police vede :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)