pondělí 5. března 2018

Vyhnání Gerty Schnirch

Tak obzvláště po mojí milované Scarlet bylo tohle hodně silný kafe! Na tuto knihu jsem dostala několikeré doporučení po přečtení Žítkovských bohyní od stejné autorky Kateřiny Tučkové. Vyhnání je hodně silný příběh. Brno, pár stránek o válečném období, ale hlavně odsun Němců a následné osudy některých přeživších. Z toho jak pochod probíhal člověka mrazí. A že to tím neskončilo je snad ještě horší. Stigma. Špatné podmínky. Pohrdání. Lidé, kteří nejsou nikde doma, nikde přijímáni. Zacházení, které se podepsalo i na další generaci. Syrově napsáno. Prostě nic není černobílé. A člověku je z toho úzko. Kniha, kterou mohu doporučit, ale čtenář na to musí mít náladu, není pro každého a já se z ní asi chvíli budu vzpamatovávat... Tu je článek v angličtině od pamětnice.

6 komentářů:

  1. Haničko, jsem velký čtenář. Mám ráda knihy od Kateřiny Tučkové, ale Vyhnání Gerty Schnirch jsem nesehnala, ale i tak o ní vím dost hodně. Ta kniha by měla být povinná četba pro všechny "nesnášenlivé" lidi, protože život není ani černý, ani bílý. Měli bychom se vyvarovat toho, že označujeme lidi "že on nato může". Úhel pohledu je na každém z nás. Myslím si, že každý kdo si ji přečetl ji musí dlouho rozdýchávat. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, záleží na úhlu pohledu, bohužel si myslím, že i přečtení by s některými lidmi nehlo :/ zkuste vaši knihovnu, já jsem na knihu čekala pár měsíců ;)

      Vymazat
  2. Nečetla jsem. I když byly doby, kdy takové knihy byl můj šálek čaje, pokud se to tak dá říct... Ale momentálně na to vůbec nejsem nastavená... Asi mateřství ;-)... po té Scarlet to teda opravdu muselo být něco ;-)...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od této knihy už jsem přečetla další dvě a dnes už jsem si musela naordinovat opravdu odpočinkové čtení, protože člověk musí občas vypnout, moc přemýšlení a hloubání nad něčím co nejde ovlivnit taky škodí :)

      Vymazat
  3. Tak doufam, ze nejadu nekdy odvahu, bohyne jsem uz cetla. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chce to být asi zrovna v pohodě a mít náladu, ale stojí to za to ;)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)