pondělí 25. srpna 2014

Zelený balkón

Na jaře jsem se zmínila o rekonstrukci našeho balkónu a o tom, jak si hraju na zahradnici. Teď bych se ráda pochlubila výsledky našeho snažení.
Zeleninu si rozhodně otevřít nemůžeme, ale je pravda, že občas něco do salátu je.

Rekapitulace je taková:
Rukola – dlouho roste, když se ostříhá zčásti, tak dále dorůstá, ale jde to opravdu dost pomalu.

Špenát – taktéž, poměrně dlouho se staráte, výnos z jednoho velkého truhlíku je na špenátový salát pro dvě osoby. Nemá smysl ostříhávat a nechávat znovu obrůstat, protože z něj pak stejně nic moc není.

Polníček – opět než se ze semínek dočkáte něčeho k snědku…
Salát – salát trhací jsem si koupila jako sazenice a dobře posloužil, než se na něm objevili mšice, které se záhy rozlezly na úplně všechny rostliny po balkóně. Pak jej napadly třásněnky a těch už jsem se nezbavila, takže salát letěl do popelnice.
Jahody – sem tam si utrhneme nějakou tu jahůdku velikosti nehtu od palce :D jsou miniaturní, ale dobré, snad budou více plodit za rok.
Paprika – za celé léto jsme sklidili 4 papriky, ale znovu kvete, tak z toho snad ještě něco bude.
Čili papričky – vypěstované ze semínek, sklizena jedna a opravdu pořádně pálila. Znovu kvete, tak uvidíme, jak se pochlapí.
Kulatá mrkev – ztráta času, mrkvičky jsou šíleně malé a během chvíle po vytažení se scvrknou tak, že stejně nejsou k užitku :D
Rajčátka – žlutá keříková rajčata jsem si vypěstovala ze semínek a plodí hojně, to je asi jediná rostlina, která k něčemu je :D ale je pravda, že nejsou tak dobrá jako červená a oranžová z rostlinek, které jsem si koupila jako sazenice na farmářském trhu :/
Cuketa – sazenici jsem dala do velkého květináče a krásně se rozrostla, bohužel jsem u ní ještě neviděla jediný květ…
Bylinky – bylinkám se na balkóně docela daří, máme tu bazalku, mátu, tymián, šalvěj, saturejku a kdo ví co ještě a to roste, jako plevel ;)

Podtrženo sečteno: Příští rok si určitě vysázím zase rajčátka a bylinky, ale ostatní opravdu nevím… I když je paráda se chodit kochat, nebo si na zeleném balkóně vychutnávat snídani ;)

3 komentáře:

  1. Teda! Jsi moc šikovná, máš toho opravdu hodně :)

    OdpovědětVymazat
  2. I na balkóně se toho dá vypěstovat docela hodně :-) . Já tam mám tolik květináčů, že se skoro ani nedá kam stoupnout :-D . Mám ale radost, že můžu dát dětem zeleninu, která není plná chemie a má nějakou chuť :-) . Aby se mi toho na balkón vešlo víc, tak mi manžel udělal poličky, kam dávám truhlíky s ředkvičkami a mrkví a taky jsem si koupila závěsy pro truhlíky , takže je mám i na zábradlí :-) . Využívám tak balkón do posledního místa :-D .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)