úterý 23. října 2018

Co do poličky, 31. měsíc

Už jsme zase více doma a tak můžeme "poličkovat". I když po létě je návrat k původnímu režimu dost pozvolný a stejně trávíme dost času venku a doma se tak moc neohřejeme. Taky se mi čím dál víc stává, že mi naše mladá na mé připravené aktivity hází bobek a hledá si činnosti sama. Taky dobře. Aktuálně stále hrají prim knihy. Vymyšlené pohádky od tatínka. Vymýšlení vlastních příběhů. Povídání všeobecně (občas mám na konci dne jak balón :). Doktorka a operování. Všeho a všech. Starání se o plyšáky. Kuchyňka. Přenášení a stěhování všeho druhu. Ale máme půjčené hračky, které také baví, tak se s nimi musím pochlubit.
Knížky. Tak u všech těchto třech knih jsme si prodlužovaly výpůjční dobu a nejraději bychom je měly doma napořád. Zamilovaly jsme si je obě. Malenka, klasika původně od Andersena, převeršovaná Malým a ilustrovaná Fisherovou-Květovou. Rózky srdeční záležitost. Páč je prostě Malenka malinká. Ptáček a lev od Dubuc. Nádherný příběh O zraněném ptáčkovi o kterého se stará lev a stanou se z nich přátelé. Nádherné ilustrace. Tak, že jsem musela nechat některé okopírovat a máme je v pokojíku na zdi. To byla zas má srdcovka. Ale na druhou stranu mě nějak víc u této knížky napadla myšlenka, jak moc je fajn, když se v pohádkách ukazuje dětem kamarádství mezi zvířaty, které fakt není ani za mák reálné? No nic. Jdeme dál. Noc, pátá do série od Bernerové. Vlastní máme všechny od jara do zimy. Noc už mi přišla zbytečná. Ale má něco do sebe. Protože zloděj. Nejzajímavější postava z celé knihy. "Četli" a prohlíželi jsme ji snad milionkrát :-)
Filcová navlékací kolečka. A jejich upgrade pro přiřazování. Čísla a barvy. Více tu.
Senzory kostky. Velký hit, který už jste asi někde zahlédli. 16 kostek. 4 tvary. 4 barvy. 4 druhy výplní. Róza zkoumala, koukala na svět barevně. Zkoušeli jsme míchat barvy, ale posloužily i třeba jako rybníček nebo ohrádka pro zvířata. Slyšela jsem, že je mají v oblibě i mimča. Půjčená nádhera.
Kolíkový špalek a gumičky. Naše práce. U výroby Rózka asistovala. A stále ji tahle pomůcka neomrzela. Už se pokouší o tvoření tvarů z gumiček. Ale nakonec to většinou sklouzne k tomu je prostě dostat na špalek všechny, ale neva :-)
Zubařský kufřík. Doplnili jsme jej o plastovou stříkačku, nějaké ty ubrousky, náplast a vlastně Róza si ho upgrejduje dost sama. Protože má touhu léčit. Teda hlavně operovat. A za zvládnutí zákroku dostanete malou odměnu :-) Snad jí to nadšení dlouho vydrží. Páč dárek na Vánoce je jasný a už se rýsuje.
Puzzle. Pořád drží. Stejné jako v předchozím měsíci. Když má Róza den, je schopná je skládat třeba desetkrát za sebou.
Magnetforms. Další půjčené kostky. I když jsem si myslela, že ty brát Rózu zas až tak nebudou, mýlila jsem se. Staví auta celkem pravidelně. A jsou to dost zvláštní modely! Vlastně z půjčených věcí asi největší hit!
Hmatové pexeso. Opět půjčená pomůcka, ale asi je na ni moc brzy. Róza přiřazuje zrakem. Ale nějak moc ji nebere. Myslím, že čas takové pomůcky teprv přijde.
Figurky zvířat. Nesmrtelná záležitost. Teď nepřiřazujeme. Ale staví se ohrádky. A tvoří se rodiny. Dost nepravděpodobné, jakože babička žirafa a dědeček jelen. Souvisí s oblibou ve vyprávění a vymýšlení. Ale co, ať žije fantazie!

Za výměnu hraček a pomůcek moc děkuju One happy mum. Blog už aktivní není, ale můžete ji sledovat na Instagramu...

A co dál?
  • Nějaké to tvoření. Třeba razítkování jablek.
  • A když jsme u razítkování mám tu i tip, třeba na dárek k Vánocům pro prarodiče - orazítkovaná taška bramborovými tiskátky.
  • Pak další várka oblíbených knížek.
  • Nebo špachtle s počty.
  • Krom povídání se u nás i dost zpívá a v autě poslouchá. Nejčastěji to jsou písničky od Svěráka a Uhlíře. Oblíbené jsou miniopery, ale i další třeba Hlavně, že jsme na vzduchu, Dělání, Kluci, kluci s klukama... A různé pohádkové písničky. Róza si je zpívá po svém a když jí chci pomoct, tak mi suše oznámí, že je to trochu jiná písnička, ne úplně stejná :D
  • Sbíráme kaštany, lístečky, žaludy a jiné podzimní poklady.
  • Zas jsem konečně "uvařila" domácí modelínu.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)