úterý 10. července 2018

Jesličky: Boudo, budko, kdo v tobě přebývá?


Zvířátka jsou prostě vděčné téma pro všechny děti. A pohádky jakbysmet. A tu je vše dohromady. Na jedno dopoledne s dětmi 2-3 roky.














Ráno, aneb prostor pro individuální hru dětí inspirovanou lesem:




  • Pexeso lesní zvířata. Ikea. Pro malé ručky ideální jsou z tvrdého kartonu. Pro takhle malé děti jsem vyrovnala do řady zvířátka obrázkem nahoru a dvojice jsem zamíchala nad řadu, také obrázkem nahoru. Děti hledaly a přiřazovaly.

  • Vkládačka zvířata a jejich potrava.


Pohybová chvilka, cvičení s říkadly:
  • Ježek: Leze ježek leze v lese, jablíčka si domů nese (lezení vzpor stojmo). Děti za ním běhají, všude ježka hledají (běh volně v prostoru). Ježek píchá do všech stran, já se píchnout nenechám (sed skřižmo, píchání prstem a celou paží do prostoru). Zahrabal se do listí a tam tiše spí a spí (pozice dítěte, případně složené ruce pod hlavou, jakože spíte).
  • Myši: Myši chodí tuze tiše, mají tlapky jako z plyše. Tiše myši ši-ši-ši, ať vás kocour neslyší. (chůze po špičkách v protoru)
  • Žába: Leze žába po žebříku (naznačení lezení), natahuje elektriku (natahování rukou do výšky), nejde to, nejde to, necháme to na léto (mávnutí rukou. 
  • Medvěd: pouze houpavá chůze po patách. Kdybyste někdo měli krátké, pěkné říkadlo na medvěda, sem s ním, mě zrovna nic nenapadalo ;)
  • Liška: Píseň sedí liška pod dubem. (turecký sed, naznačení hry na píšťalku a buben)
  • Pohybová hra Zajíček v své jamce.

Hlavní činnost:


  • Divadýlko Boudo budko, kdo v tobě přebývá. Využila jsem stínové divadlo, které máme doma. Děti aktivně zapojujeme, vyzýváme, aby ukázaly jak se klepe, hádaly co je za zvířátko, při opakování doplňovaly jméno. Udrží tak snáze pozornost. Po divadélku kladu doplňující otázky, půjčím loutky.
  • Následně jsem dopřála dětem další pohyb před výtvarkou. Jednoduchá hra Stroměček/ hříbeček. Při slově stromeček děti stojí paže dolů. Při slově hříbeček si dřepnou a udělají rukama klobouček nad hlavou. U nejmenších pouze slova střídáme, když získají jistotu a chápou, můžeme blafovat - říkat třeba několikrát za sebou stromeček. Ve školce hraji s dětmi bez pomůcek. V jesličkách jsem udělala obrázky, aby to bylo pro děti názornější.

Výtvarná chvilka:




4 komentáře:

  1. Hou, hou, hou, medvídkové jdou, (jdeme pomalou kolébavou chůzí)
    Běží málem v poklusu,
    pěkně kolem cirkusu. (běžíme dokolečka)
    Převalí se na koberec,
    předvedou nám kotrmelec. (kotrmelec či válení sudů)

    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a jeste mam jednu :)
      Medvěd
      Medvěd chodí po lese,
      všechno kolem třese se,
      myslí si, že právě teď
      najde někde sladký med.

      Vymazat
    2. supr, díky, hned si to někam musím poznamenat ;)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)