pátek 18. dubna 2014

Den třicátý druhý – jídla z koleje

Už mě nebaví vyvářet, upřímně se těším na každé jídlo, které pro mě připraví někdo jiný. Protože začínám být líná a nenápaditá, s láskou vzpomínám na „kolejní jídla“. Večeře na koleji měly pouze dva požadavky: levné a rychlé. No nebyla to zrovna hitparáda zdravé stravy, ale jednou za čas neuškodí J Zde je výčet – začínáme od nejjednodušších.



  • Pro úplné začátečníky to byly zejména čínské polívky a chleba s něčím
  • Když chleba nebyl zrovna nejčerstvější, přišly na řadu topinky (s česnekem)
  • Kdo už byl trochu šikovnější a méně líný pustil se do smaženek
  • Komu chleba došel ale měl vejce – měl mnoho možností jak je využít: míchaná vejce, na hniličko, na tvrdo, omeleta, volský voko
  • Za jídlo chudých se považují brambory a základ je na loupačku (hezky s cibulkou a tvarohem)
  • A co teprve bramboráky (problém byl, že se musely dělat ve velkém, vůně přilákala i zbytek patra J)
  • Někdo si brambory házel na pánvičku a jedl s kečupem
  • Kečup nesměl chybět v žádném pokoji! Když lednička zeje prázdnotou, co jiného si dát na těstoviny? J
  • Kdo byl bohatší, mohl si na těstoviny koupit špagetku (jedna z levnějších hotových omáček ve sklenici)
  • Komu zbylo něco v lednici, prostě to smíchal a na těstoviny naházel – takže vznikla směs zelenina-šunka-sýr.
  • Pro opravdové labužníky a znalce italské kuchyně tu byla sýrová omáčka k těstovinám – rozuměj ve smetaně rozpuštěná niva!
  • Nesmíme zapomenout na základ asijské kuchyně – rýži! Podobně jako těstoviny se jedla se směsí toho, co se našlo v lednici.
  • Komu nic nezbylo, vyhrábnul v polici maminčinu čalamádu, či jinou zavařenou zeleninovou směs a udělal si „rizoto“.
  • Ten kdo neměl do kapsy hluboko, mohl si do rizota nakrájet i klobásku (kdo byl protěžován rodiči, dokonce maso J)
  • Takový student si pak mohl k večeři požírat i klobásku – levnější varianta – párek.
  • Naší specialitou byla sýrová rýže – do horké rýže zamíchat trojúhelníčkový sýr a nakrájenou syrovou zeleninu (cibulka, paprika, rajče…) a pořádně okořenit.
  • A samozřejmě nesmím zapomenout na toasty – to je tutovka. Myslím si, že v těch jsem se stala přeborníkem J


Jsem zvědavá, jestli jste to měli podobně, nebo jste měli jiné vychytávky?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)