pondělí 24. března 2014

Den čtrnáctý – víkendový obžér

Nevím jak vy, ale my jsme se měli o víkendu, jak prasata v žitě. Pro jednou ve mně zvítězila chuť na něco pořádného a dobrého nad leností… Takže pro inspiraci uvádím víkendové menu:
  • Snídaně – Bezlepkové muffiny
  • Oběd 1 - Japonská hovězí směs s rýží
  • Oběd 2 - César salát
  • Večeře -  Chleba ve vajíčku


Bezlepkové muffiny 

Inspirovala jsem se několikery recepty na muffiny a ty jsem zkombinovala. Výsledkem byly buchtičky, které hezky vyšly nahoru, ale byly takové hodně vláčné. Takže kdo je nechce mít „mokré“ uvnitř měl by asi ubrat toho jogurtu… U nás s nimi, ale byla spokojenost.
V jedné míse smícháme mokré ingredience, v druhé suché, pak to zpracujeme dohromady, vmícháme mrkev a nakonec ořechy a rozinky. Nandáme do 12-ti formiček a šoupnem do trouby předehřáté na 200°C, pečeme 20-25min, posoudíme „metedou špejle“.

Japonská hovězí směs s rýží (Apetit 2014 březen)


Rýži připravit dle návodu na obalu. V pánvi rozehřát olej, na středním plameni opéct cibuli do měkka. Zvýšit plamen a vsypat kousky masa, opékat 2min ze všech stran. Přidat omáčku, zázvor, česnek a 1lžící vody a opékat další 2min (maso musí být měkké). Na rýži naháčem maso a na něj proužky jarní cibulky.
V běžném obchoďáku požadovaná omáčka není k sehnání (říkal přítel, který byl nakupovat J), takže jsem ji nahradila worcesterem a jídlo bylo moc dobré. Omáčku terijaki chci ale sehnat, protože se prý hodí i jako marináda na kuře nebo lososa a dokonce po smíchání s vinným octem jí lze dochutit i smaženou rýži…

César salát


Na začátek bych chtěla upozornit, že opravdu nejsem přeborník, co se týká přípravy jídel, takže mě prosím neukamenujte… Na internetu se názory velice různí na to co je skutečný César… já jsem si z toho kdysi udělala „výcuc“ a dělám ho takto:







  1. Salát – salát nakrájíme/natrháme na kousky, přidáme rozpůlená cherry rajčata, trochu posolíme, popepříme, zalejeme olivovým olejem, popřípadě balsamikovým octem.
  2. Dip – do řeckého jogurtu prolisujeme česnek, trochu osolíme a vmícháme najemno nastrouhaný parmazán dle chuti (já dávám asi tři lžičky)
  3. Ostatní – asi tři plátky toastového chleby nakrájíme na kostičky – krutony a osmažíme, odložíme stranou. Slaninu nakrájenou na proužky taky osmažíme a dáme stranou. Maso nakrájené na malé kousky, osolené, opepřené hodíme taky na pánev.
  4. Podáváme – na talíř nandáme salát, na něj naházíme maso a krutony, pokapeme dipem a ozdobíme slaninou popřípadě hoblinkami či na hrubo nastrouhaným parmazánem. Přikusujeme rozpečenou bagetu

Chleba ve vajíčku 

Kdyby se tu náhodou ocitl někdo, kdo nebydlel na koleji, nebo někdo kdo prostě nezná toto jídlo chudých J tak je tu rychlý postup. Rozklepneme 2 vajíčka, osolíme, opepříme, (případně přidáme nastrouhaný sýr), rozmícháme, namočíme chleba a osmažíme. Natřít hořčicí, poklást nakrájenou nakládanou okurkou a cibulí na kolečka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)