čtvrtek 30. listopadu 2017

Dobrá věc

Celý týden nic a pak během jednoho dne dva články... Páč kdybych sem dala adventní kalendář o víkendu bude Vám to k ničemu a kdybych postla tenhle článek později dozvíte se minimálně o Luftování s křížkem po funuse. Tak po pořadě. V tomhle článku shrnu pár charitativních akcí, které mají podle mě smysl. Aneb udělejme (alespoň) v tom předvánočním čase dobrou věc. 

Luftování. Proluftujte skříně a doneste co nepotřebujete na charitativní bazar (do pátku). A hlavně si na něj dojděte něco koupit (tento víkend). Výtěžek jde letos  na podporu onkologicky nemocných dětí. Jde již o osmý ročník, takže je to akce prověřená. A probíhá v příjemné kavárně, takže si můžete dát něco dobrého. Nebo se zúčastnit doprovodného programu, třeba výtvarné dílny. Já jdu letos po druhé a loni jsem byla nadšená. Koupila jsem tam třeba postýlku pro panenku, kterou dostala Rózka k svátku. Nebo neonově růžovou šálu, kterou jí každý chválí a dokáže rozzářit každý outfit a další. Tak kdo do toho jde taky? Já odnáším svou kupku zítra a spojíme to s procházkou na Vyšehrad ;)
Krabice od bot. Akce zaštítěná Diakonií ČCE. Jednoduše naskládáte dárky do krabice od bot. Tu zabalíte jako dárek, označíte cedulí pro jakou věkovou kategorii je určná, jestli pro holku nebo kluka a dárek odnesete na sběrné místo. Dárky pak poputují k dětem z chudých rodin. Nejčastěji dochází k předání na nějaké besídce či něčem podobném. Krabici můžete poslat i poštou, nebo je možnost poslat peníze a krabici za vás sestaví někdo jiný. Probíhá již šestá akce. Nečekejte, také už nezbývá moc času, sběr bude ukončen 8. prosince, aby mohly být dárky včas rozvezeny a předány.
Dárky pro děti z dětských domovů. Tuším, že akcí pro děti z dětských domovů je mnohem víc. Já tu zmíním třeba aplikaci Daruj hračku. Spoustu dárků už je rozebraných a zůstávají spíš ty dražší. Ale pořád můžete najít třeba spoustu hlavně náctiletých dětí, které chtějí třeba pyžamo, nic nesplnitelného. Další akce jsou třeba Strom splněných přání, Tomikup.cz, Milý Ježíšku. My jsme se podobné akce účastnili i s dětmi ve školce a jejich rodiči. Ale už si nepamatju, kdo ji zaštiťoval. 
Ne, že by nebylo hezké pomáhat dětem v dětských domovech, ale my letos podpoříme něco jiného. Honzíkovi kolegyně řekla o darovací akci pro osamělé seniory v domovech důchodců. Ježíškova vnoučata se to jmenuje. Páč ani na staré lidi by se zapomínat nemělo.
Tak to jsou letošní akce, které jsem zahlédla. Máte nějaký další tip?
A ilustrativní fotka je náš letošní věnec na dveře. X-tá recyklace březového věnečku, který jsem motala na procházce na loňské Velikonoce. To ještě Rózka spala v hlubokém kočárku. To je nostalgie. Zastrkala jsem tam pár větviček a přilepila loňské papírové dekorace.

4 komentáře:

  1. Jj, v Liberci bývají v obchoďácích stromy s přáními dětí z dětských domovů, takže je fakt jednoduché jim přání splnit - prostě zalezete do některého z obchodů a vytoužený dárek koupíte. U nás v Turnově je třeba takovýhle strom za muzeem v kamenářském domě myslím, takže i v menších městech se dá přímo přání splnit, když někdo třeba nepoužívá aplikace a tak.)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten venec je super! Minimalisticky a efektivni, moc se mi libi. A letos se chystame naplnit prave krabici od bot a podporit jeziskova vnoucata.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)