úterý 14. února 2017

Balkónová zahrádka

Ještě je zima v plném proudu, ale při posledním zalévání broskvoně na balkóně jsem si vzpomněla, že loni touto dobou jsem si krátila čekání na Rózu právě zahradnickými plány. Zase se dostávám do varu. Vymýšlím co a jak. Do čeho se pustím. Co letos vynechám. A klíďo si nechám poradit. S čím máte dobrou zkušenost vy? Co bych měla vyzkoušet? A já se zas podělím o svoje balkónové zážitky. Loni jsem si malovala, jak se bude to dítko co se vyklube už letos zapojovat. No při představě, že bych Rózu pustila k hlíně na dosah ruky :D Ale třeba to klapne. Těším se až si utrhne jahůdku, nebo broskev. Až jí v létě půjčím konvičku do ruky, nebo jí v parnu dám škopek s vodou a bude se cáchat. Pokud nám to teda dovolí králíci...
No a jak si to teda představuju letos?
Broskvoň - to je tutovka. Teda pokud zas napučí. Už ji máme dva roky. Asi by snesla větší květináč, ale to už nevím kam bychom ji dali. Tak ji alespoň zbavím těch jahod dole, aby jí nebraly živiny. Přisypu novou hlínu, přihnojím... A taky zase odsviluškuju. Obrňuju se předem. Loni to chtělo tři kola sprchování v koupelně, omývání mýdlovou vodou a odstraňování toho, co bylo přes čáru. Pak to pár měsíců vypadalo dobře a na podzim, jak začly osychat listy objevily se zas :/ Ale za těch 6 broskviček to stálo :D
Jahody - loni nebyly zrovna trhák, moc se jich neurodilo. Tak ty loňské poputují do záhonu k našim, tam se třeba vzpamatují a sem koupím nějakou jinou stáleplodící odrůdu. Která je nejvhodnější do květináče?
Keříková rajčata - ty nezklamou. Sice z nějakého nevysvětlitelného důvodu plodí nejdřív na konci srpna (i když je vysévám už v březnu), ale za to trháme až do října. A co se na balkón nevejde dám na záhon. Loni bylo celkem sucho, tak se jim dařilo i venku v záhoně.
Bazalka - s rajčetem nerozlučná dvojka. A nějakou další bylinku? Co zvládnu vypěstovat ze semínka? S přinášením přředpěstovaných nemám dobrou zkušenost. Vždy si s nima přinesu i nějaký brebery.
Aksamitník - loni se osvědčil. Teda na balkóně to byl hnus, ale vztáhnul na sebe nějaký potvory a alespoň nebyly na rajčatech. Co bylo navíc jsem vysázela na kraj záhonu a tam byly fajn.
Papričky - na ty se asi letos vyprdnu. Loni i předloni plodily dost. Jenže nejdřív jsem byla těhotná, pak jsem kojila a teď budu doufám už všem vařit jedno jídlo a s batoletem se ta pálivost zas neslučuje. je mi pak líto že je vyhazuju... Leda, že bych pěstovala nějaké větší a sladké?
Kulatá mrkev a ředkvičky - zas kvůli natím. Do smoothie a pro králíky. Vyrostou totiž dřív než všechny saláty.
Rukola, polníček, špenát, mangold, řeřicha - aneb trochu zelenýho do salátu. Vyseju co mám. Ale nejvíc se mi loni asi osvědčil mangold. Dávám tomu lupení šanci, i když asi vím jak to dopadne. Dlouho koukám, než něco kloudnýho vyroste a když už by to konečně mohl člověk konzumovat, napadne to nějaký hnus. Ví někdo jak na ně?
Estragon, physalis, kopr - tady si Honzík musí říkat jen ne ty lijány - physalis. No vyzkoušeli jsme to. Byla to semínka z Alberta. Estragon chcípnul. Physalis bylo všude, ale plodilo žalostně málo a ještě k tomu byly uvnitř jen miniaturní kuličky. Kopr dobrý, jen jsem měla představu, že ho pak přesadím do zahrádky a tam chcípnul... Takže letos trochu na balkóně, tak akorát na koprovou polívku.
A pak ještě nějaký ten stromek nebo keřík, loni jsem si vysnila vavřín, nebo olivovník, ani na jedno nedošlo, protože mě odrazovala cena. Ale třeba letos... Nebo eucalypt? Dá se pěstovat na balkóně?
Další kapitola je, co si předpětuju na záhon k našim. Dýně, to je tutovka. Cukety. Slunečnice. Monžá pórek, i když ten loňský je ještě pořád v záhoně :D Sléz maurský a maralí kořen, zkouška, neb Honzík odněkud přitáhl semena :P
A poslední co mrsknu do záhonu rovnou. Brambory, cibuli, řepu. Kašlu letos na kukuřici, protože už několik let jsem ze záhonu neměla žádnou kloudnou rozumné velikosti a kašlu taky na brokolici, páč ta výnosnost?!. Kaříčkové fazole a hrášek. Na zkoušku šafrán a okurky.
A můj velký cíl na letošek je vermikompostér! Tak a je to venku. Snad to klapne :-)

6 komentářů:

  1. Držím palce, aby se vše vyklubalo, co se zasadí. Už se moc těším až se začne zelenat a budeme si domů nosit výpěstky. Jinak já na balkoně moc nepěstuji,vůbec se mi to nedaří. Vypěstuji ze semínek a jak přinesu ze skleníku domů, je po. Běhám na záhonky, to je tutovka. Měj se moc fajn, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by se mi taky libilo, jen my ten zahon mame 100km :) at se taky dari!

      Vymazat
  2. Já vloni jela první balkonovou sezónu :) Zvyklá z venkova na lány a úrodu, jsem byla trochu zklamaná, ale něco se přecejen podařilo. Jasně vedla rajčata (soutěžili jsme s mým tatínkem, je totiž na rajčata machr...a měli pro ně i doping v podobě koňského trusu, slepičince jsme, kvůli zachování dobrých sousedských vztahů, raději nezkoušeli). Naštěstí byla žlutá, aby to nebylo tak fádní. No a jinak bylinky: bazalka (padla za vlast na podzim, drahý ji totálně ostříhal do mrazáku a zbytek vyhodil), rozmarýn a citronový tymián (pod "peřinou" z chvojí čekají na jaro), pažitka a všechny možné druhy salátů (tam to byla s úrodou naprostá tragédie)...no a v neposlední řadě kytičky (které ale nakonec většinou skončí v záhonu na chalupě;)...už se těším, jak se s tím "zahradničením" popasuju letos...tak úrodě zdar! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je ty taky zahradnicis, hele a jak bojujes s haveti na balkone? Vzdycky si mi tam neco na to sedne a je to des... :/

      Vymazat
  3. Ty jsi hotová balkonová zahradnice! Jen zírám, co se vám tam všechno vejde. Tak držím palce a budu se těšit na další články s vaším zahradničením. To mě fakt zajímá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem kazdy rok zvedava co vyleze, pak si nadavam a tvrdim, ze za rok do toho nejdu a pak zas otocim a tak porad dokola :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)