pondělí 16. října 2017

Co do poličky, 19. měsíc

S čím si v průběhu tohoto měsíce hrála naše cácora, bylo podmíněno dárky k svátku. V knížkách frčí Podzim. Hledáme všechny ty děti co pouští draka, ztraceného papouška Nika, vyřezané dýně a a a. Prostě bezva knížka. Z knihovny jsme si půjčili další knížky. Tady stojí za zmínku O Budulínkovi od Kamily Skopové. Znáte? Leporelo s kruhovými obrázky a textem okolo. Hezky zpracované, veršované, určitě půjčíme i jinou pohádku, páč je jich takhle celá řada.
Nově přibyla dřevěná zatloukačka. Ta frčela ze začátku pořád. Při výběru si dejte pozor, jak snadno/nesnadno jdou kolíky zatloukat. Ty naše jdou dost ztuha. Takže Róza vždy jen zkouší a pak ukazuje, které barvy máme zatlouct my a otáčí. Což je dost škoda, ale i mě to dává zabrat.
Opět jede navlékání korálků. Jeden korálek jsem dala Róze na zvukostrom místo skleněnky a od té doby zažívají renesanci. Když se soustředí, umí navlékat na tkanici jednu za druhou a nepotřebuje žádnou dopomoc. Následně je všechny sundá a dá zpět do pytlíku.
Vhazování tvarů. Stále s dopomocí.
Káča je oblíbená, ale roztáčet musí stále máma.
Po nějaké době jsem opět vytáhla flétnu a je to hit. Málokdy mě nechá Rózka dopískat písničku, ale ráda zkouší pískat sama. Nejprv jí to nešlo, teď už ví kam a hlavně jak foukat. Dechové cvičení hadr. Jinak zpíváme stále. Už ani nepotřebujeme zpívánkové kartičky, protože Rozinka má určitá hesla pro jednotlivé písničky - haf (Skákal pes), děda (Pec nám spadla), bába (Měla babka), holubi (Vyletěla holubička). Bohužel zpívám i u jídla, jinak by jí stačily čtyři lžičky a končila by.
Obrázková kostka. Hodit, doběhnout si, pojmenovat, znovu hodit. Pohyb a řeč v jednom.
Pexeso. Nechala jsem jen pět dvojic. Rózka bezpečně najde dvojice a dá obrázky na sebe. Víc po ní nechci.
Zvukostrom. Taková dyzajnovka. dítě se musí trefit kuličkou na vrchní lístky. Poslouchá jaký zvuk má jedna kulička, jaký zvuk, když běží dvě a víc. Pozoruje dráhu. Jednoduché a fajn. Největší přínos vidím ve zklidnění. Ne nadarmo pouštíme třeba u nočníku :)
V kuchyni přibyla sada na uklízení. Zametat/rozmetat pomáhá téměř denně. Ale nejoblíbenější z uklízení je hadra. Utírat baví pořád. Bohužel i rozlévat. Asi má teď senzitivní období na vodní hrátky. Tak jí je občas umožním. Ručník, tác a přelévání.
Ke každé mojí práci se nachomýtne, buď chce být nějak užitečná a třeba podává. Nebo jen prostě být a pozorovat a nebo si něco rovnat u mých nohou. Oloupe třeba vajíčko (před třemi/čtyřmi měsíci nemyslitelné, protože chtěla jíst skořápky). 
Pořád jsme poměrně dost venku, takže sbíráme přírodniny o sto šest a ty se nám doma kupí. Přendáváme do taštiček, krabic, sem a tam.
Kreslí. Pořád a ráda. Vším co najde a na jakýkoliv papír (což je ještě ideální případ) co najde. Takže musíme být dost na pozoru, co kde necháme.
Často opečovává panenky a plyšáky. Nebo houpacího koně
Tento měsíc se povedlo hraní se sítkem a párátky. A nepovedlo se hraní s kinetickým pískem :)

11 komentářů:

  1. Já prostě obdivuju tu minimalistickou poličku! U nás jsou hračky všude a nemám na to malýmu něco sebrat a schovat, když si hraje se vším. Už kolikrát jsem si říkala, že by to bylo nejlepší, ale fakt to nedávám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No... my máme ještě i jiné poličky, takže hračky také všude :-) jednu menší, kde jsou 2 krabice, kde je naházená všehochuť, přírodniny, krabičky + třeba něco co už nebylo tak oblíbené, ale mohl by přijít comeback a co kde seberu, ale v tom se hrabe až když se nudí a jsme dlouho doma a pak máme ještě poličku v obýváku, kde je duplo, pár knížek a dvě tři hračky. V létě by jí tahle polička stačila, ale když jsme teď víc doma sáhnem i do jiných zásob. Nicméně ty co máme v téhle poličce jsou vždy gró a hrajem je nejvíc. + dvojnásobek je schovaný úplně. Páč ta holka má hraček šíleně moc, na to že jí nebyly ještě ani dva (hold jediný dítě v rodině..) :D

      Vymazat
    2. A mě by ještě třeba zajímalo, jak moc si hrajete spolu. Jak moc ty asistuješ Rozince při věcech.

      Vymazat
    3. Hele spolecne hrani je jen zlomek casu... ona vetsinou asistuje mne pri mych cinostech. Rano, kdyz nepospichame, tak si ctvrt hodky hrajem nez jdem ven. Pak spi, obed, umyvam nadobi, uklizim, davam veci do pracky, pecu a u toho si zpivame, nebo povidame... to mi bud asistuje, ale ted si chodi cim dal vic hrat sama - tak posledni dva mesice, proste ji najdu v pokojiku a prirazuje zviratka, sklada kelimky... a pak mame tak hodku a pul casu jen pro sebe, na tvoreni, cteni, hrani a to fakt delame bud neco noveho, ale nejcasteji co chce ona, je to cas jen pro ni. Pak prijde tata a jdou ven spolu. Vecer uz je to vetsinou zas asistence u dodelani vecere, podle toho na co je cas. Snad nejvic casu nam stale bere jidlo, nez se ta holka naji, to je kazdy jidlo tak pul hodiny, petkrat denne :D Takze s organizovanym casem to rozhodne neprehanim, myslim, ze to neni ani zdravy - animovat detem veskery cas. Ale jsou maminky, ktere se venuji mnohem vic, ja si to lip zorganizovat neumim :D a zaroven chci, aby vedela, ze jsou cinnosti, ktere se delat musi...

      Vymazat
    4. Popis organizace dne si také mimo jiného ráda čtu. Dcera je o 2m mladší, ale me se organizace nedari vůbec. Když chci uvařit, vykramuje mi celou kuchyň, když ji chci uklidit hračky, ihned je vyhazuje zpátky na hromadu. Vyhazuje šuplíky, skříňky, vše stahuje z povrchu. Když se otočím, vylezla by pomalu na lustr. Mam pocit, že s ni nic neudělám a zároveň se ji nestihnu pořádně věnovat, protože pořád hasím pohromy. Nemate tip jak z toho ven? Ještě jsem se chtěla zeptat na tu poličku s hračkami. Všichni, kdo mají takto vystavené hracky, je mají na bílé. Má barva poličky význam nebo je to náhoda? Budeme dozařizovat pokoj... děkuji za inspiraci :-)

      Vymazat
    5. No, na to úplně radu nemám... taky jsme měli období, kdy všechno muselo ven, přidělali jsme na spoust dvířek dětskou poličku. V kuchyni se dostane akorát do své skříňky a do jedné, kde jsou věci na pečení (různé formičky, tvořítka, takové ty nerozbitné věci ze silikonu, plechu, plastu), tam jsem ji nechávala hospodařit. Šuplíky jso pro ni doteď, těžké, musí se víc zabrat. V pokojíčku si může dělat bordel jak chce a v koupelně, jsem ji taky nechala skříňku prozkoumat, aby se nabažila a já zatím mohla třeba pověsit prádlo. Je pravda, že ještě neumí šroubovat uzávěry... ale v dosahu nemá, žádné čisticí prostředky,léky nebo tak něco. Nějakou dobu jsme nacházeli nejrůznější věci na nejrůznějších místech. Ale moc jsem to neřešila. A naštěstí to období přešlo, ne že by se nám teď neválely věci, které si půjčí, ale už je to mnohem lepší. Už se toho docela nabažila. A speciálně u vaření jsem jí buď nechala asistovat na schůdcích, nebo připravila něco co ji zaujme v mé blízkosti (házení fazolek do láhve,přesypávání rýže, skládat párátka do krabičky, takové blbinky). A k těm policím, myslím si že bílá určitě není pravidlo, může být dřevěná, jiná... Jen by neměla být příliš výrazná, aby v ní hračky nezanikly. Bílá je prostě k těm barevným hračkám kontrastní a tak se dítě lépe zorientuje, co v ní je a co si chce vybrat, je prostě neutrální. My máme bílé, protože prostě máme bílé skoro všechno, hodí se nám to do bytu ;)

      Vymazat
    6. děkuji. V kuchyni nemáme horní skříňky, takže vše je dole a v dosahu a pojistky nám vydržely jeden den, než se ulomily. Včera koupil manžel nové, tak snad to bude lepší, mám pocit, že se jí to drží už několik měsíců. Zabavit rýží a fazolkami jsem jí také zkoušela, ale pořád i v 19 měsících občas tyto věci strká do pusy, takže spíš pod dohledem a to zase neřeší problém :-)

      Vymazat
  2. Moc hezky se umíte zabavit! K těm písničkám mám jednu takovou minimalistickou hru - minimalistickou proto, že na ni nepotřebuješ vůbec nic ;-), jedině ještě chvilku počkat, až bude Rozárka starší. Hrajeme ji takhle: já zazpívám melodii písničky na "lalala" a dcera hádá, která to je. Potom si ji zazpíváme společně. Moc baví. Ideální třeba na delší cesty autem ;-)...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Supr, ja myslim, ze uz ted nektere pisnicky poznava, kdyz je hraju na fletnu, ale tu nemam porad :)

      Vymazat
  3. Hani musím říct, že jednoznačně moje nejoblíbenjší články jsou právě tyto u Tebe. Opravdu inspirativní. Rozárka je moc šikovná a ty skvělá! Postupně i s Markem už se dá děla spoustu věcí, ale pořád ještě dost strká do pusinky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, dekuju to me moc tesi! Je to s Rozou cim dal vetsi zabava, uz je to fakt partacka. Veci do pusy nestrka, ale zas vymysli jiny blbinky :D

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)