neděle 5. února 2017

Od měsíce k měsíci


Rozhodla jsem se, že tipy na tvoření a hry s dětmi budu štítkovat věkem. Líbí se mi to totiž na blogu Mothering, kam si pro inspiraci občas chodím já. Nemusím procházet vše, stačí kliknout na příslušný měsíc. Autorka - maminka se zaměřuje hodně na Montessori styl. Prvky tohoto pedagogického směru nejsou ani mě cizí. Mám ráda pomůcky, jejich design a především motto "Pomoz mi, abych to dokázal sám." Neztotožňuji se úplně se vším a inspiraci hledám v různých pedagogických i psychologických směrech. A pro tvoření zase v různých koutech internetu. Takovéhle dělení by mohlo někomu pomoci se hezky orientovat a najít tipy pro dané období. Proč tomu ale věnuji samostatný článek?
Nerada bych byla, aby dělení někoho stresovalo. Je pouze orientační. To že jsme něco dělali my, neznamená, že to musí dělat a zvládat i ostatní a naopak. Každé dítě se rozvíjí svým tempem a ještě k tomu rozdílně v různých oblastech. Třeba naše Róza se dlouho nezajímala o nic okolo, byl jí ukradený kolotoč nad postýlkou, hračky, prostě všechno, chtěla být jen se mnou, maximálně, abych zpívala a povídala. Nesnášela pasení koníčků a proto tyto chvíle společně s převlékáním, mazáním a uspáváním byl boj. Pak se to nějak zlomilo a já se nestačila divit. Na čtyřech měsících se začala otáčet, v pěti se plazit, krátce na to lézt, na půl roce si klekla a týden na to stoupla, v sedmi měsících začla chodit kolem nábytku. V pohybu je tedy docela rychlík. Ale soustředění, kterým oplývají děti, které delší dobu leží, to nemá. Prohlížení a zkoumání jedné hračky, zkoušení co dokáže, delší koukání do leporel, to u nás dlouho bylo sci-fi. 
Takže to prostě berte s rezervou, u vás to může být krapet, nebo úplně jinak. Na druhou stranu mám vystudovanou předškolní pedagogiku a speciální a sociální pedagogiku. Takže jsem si to co dělám nevycucala z prstu a myslím, že základy vývojové psychologie a pedagogiky tudíž mám. Krom toho, že jsem učila v mateřské škole, jsem také fungovala jako au-pair a vůbec se od malička nadšeně vrhala ke každému miminu v okolí. Nikomu nic neradím, od toho tu nejsem. Pokud někoho inspiruji, budu jedině ráda. A teď už vzhůru do toho ;)

2 komentáře:

  1. Tak to vypada, ze Rozi bude taky pekna strela:-), tedy pardon ten termin, ale myslim kvuli te sve rychlosti, tak hodne sil a zdaru:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No střela a střelená, je taková do všeho hrr, pořád samá modřina a škrábanec, uvidíme jak se to bude vyvíjet :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)