úterý 16. května 2017

Miami a okolí, aneb Florida našima očima

Tak, je to tu. Konečně to sepíšu. Sepíšu co jsme viděli my, i co navštívili naši kamarádi, když jsme si my dělali rodinnou pohodičku. Předem říkám, že to není žádný velký cestopis. Nejsem moc cestovatel tipu "mám dovolenou na čtrnáct dní, každý den někam popojedu, abych toho viděl co nejvíc" a dohromady nic... Ale proti gustu, žádný dišputát. Mně tohle vyhovuje tak akorát při pěším výletění po horách, tam jsou přesuny žádoucí. Ale pokud jedu někam do neznáma, ráda si vychutnám dané místo se vším všudy a vychutnávám atmosféru, a dám si i prostor pro odpočívání. Dalším faktorem je, že s Rózou by to ani moc nešlo. Ale třeba až bude větší, tak si nějaký road trip dáme... No dost filozofování a jdem na to.
My strávili na dovče nějakých 16 dní čistého času. Mohlo by se zdát, že je to dlouhá doba na průzkum, ale tak úplně pravda to nebyla. Hlavním důvodem naší návštěvy byla svatba kamaráda. A s tím se pojilo spoustu různých společenských akcí. Proto by to mohlo vypadat, že jsme si váleli šunky a nic neviděli. Ale to máte seznámení s nevěstou, dvojí zkoušky obleků, nácvik svatby, seznamovací párty svatebčanů, rozlučka se svobodou, samotná svatba... A hned je několik dní naplněno úplně jinak.
Za velmi důležité považuji lokalitu ubytování. To u nás byl trochu problém, měli jsme společně pronajatý krásný, vybavený dům s bazénem, ale tak trochu mimo všechno dění a všude (to znamená i po samotném Miami) jsme to měli minimálně hodinu cesty autem. Což není úplně ideál. My bydleli v oblasti Hollywood, což je jedna z mnoha částí Miami. Ubytování jsme měli sehnané přes Airbnb (ale dostala se k nám informace, že tento způsob ubytování už nebude v místě legální...).
Vzhledem k místu ubytování by se tedy mohlo zdát ideální zapůjčení auta, což část skupiny provedla, my jen na omezenou dobu. Problém je pak "vyznat se", protože stačí jednou špatně zabočit, což se i s navigací stát může a pak se 20 minut někde napojujete. Další obtíží je hledání parkování a jeho cena. Nebo dohady, kdo bude řídit a kdo si u večeře může dát skleničku. My většinou využívali Uber, který naopak legální je a je i velmi dostupný, ve většině případů jsme měli auto přistavené do tří minut od objednávky. Nutností je ale připojení na internet. Ale vzhledem k tomu, že volná wifi je v každém obchodě, či fast foodu, je to ok. Naopak veřejná doprava (kterou jsem si bláhově představovala využívat) je dost neefektivní. Tam kam jsme jeli Ubrem hodinu, bychom MHD jeli tři. A na to už má čas málokdo. Nehledě na to, že už by Róza asi lezla po skle autobusu :)
Zpět k oblasti Hollywood. Asi to nejdůležitější k vidění je pláž. Pláž lemovaná hotely, restauracemi a obchody. Takže je opravdu hodně frekventovaná. Někde jsem četla, že je označována jako retro. A s přimhouřenýma očima si opravdu můžete domyslet nějakou tu scénu z Pobřežní hlídky. Včetně stanovišť pro baywatche. Po pláži se prohánějí strážci pořádku na čtyřkolkách. A na vzdáleném konci promenády, která se tu pyšní délkou 2,5 míle najdete molo s pilíři jak vystřiženými pro utonulou oběť. Na dlouhatánské molo se platí vstup a můžete na něm rybařit. Pláže tu jsou dělené na části. Třeba kde můžete dělat pikniky, kde můžete být s čtyřnohými miláčky, nebo kde můžete kitovat, nebo kitingovat? Čert ví.
Atrakcí je tu půjčování různých jezdítek a kol. Nebo surfování na umělých vlnách. Vlny jsou tu tak akorát na dovádění, ale moc si člověk nezaplave. A když se vzdálíte moc daleko bude na vás pískat záchranář. Dokonce jsme viděli všechny muže činu v akci, když se ztratilo rodičům na pláži dítě. Šílená situace, kdy by se ve mě krve nedořezal a co teprv rodiče... Ale kluk se našel a následovala scéna jak z filmu, sjely se všechny čtyřkolky, seběhli všichni lidé, potlesk, slzičky. Prostě emoce stříkaly, jak při správným happy endu :-) Krom pláže mi přišly zajímavý tak akorát uměle vytvořený "jezera", spíš zářezy do pevniny lemovaný vilama, kde si zbohatlíci mohli parkovat jachtu pod nosem. A roztomilá budova ženského spolku, jak z nějakého románu. Toť vše, ale třeba se pletu. Od baráku na pláž jsme to měli procházkou třičtvrtě hoďky přes otvírací most, kolem spousty zajímavých vilek s příjezdovými cestami. Tak jsme to dvakrát prubli a divili se, že v takovéhle oblasti člověk skoro nenarazí na chodce. Tak maximálně na běžce ve značkovém sportovním oblečení :-)
Miami Downtown - tato část může být považována za centrum Miami. Je tu největší koncentrace mrakodrapů, jezdí tu nadzemka, která je zadarmo a je tu přístav. V mrakodrapech jsou business centra, hotely, byty, nákupáky, prostě na co si vzpomenete. Stojí za to se pokochat stavbami, projít se podél řeky a dát si něco dobrého v přístavu. V parku jsme si pak dali oddych s výhledem.
Miami Beach - není jen pláž, jak by to podle názvu mohlo vypadat, ale další z částí Miami. A je to taková párty část. Je tu mraky hotelů. Narvané pláže. A spousty barů a restaurací. Podél moře je zase promenáda ke sportování, takže v podvečer je na ní spoustu chodců, běžců, rodin s kočárky. Nejznámější je tu asi Ocean Drive, což je ulice nadupaná bary a je zážitek se jí projít večer. Vše svítí, hraje hudba, v ulicích je hafo lidí. Prohánějí se tu drahá auta a motorky. Všichni jsou vyšňoření. Některé budovy v této oblasti jsou ve stylu art deco, to jen tak pro fajnšmekry. Je tu i Jungle Island, kde je malá ZOO s dlouhou historií. Ale s tou zkušenost nemáme.
Key Biscane - další z oblastí, tentokrát jen jeden ostrov. Oproti Miami Beach nebo Downtown klídeček. Baráky jsou nacpány mezi dva parky. To znamená místo, kde jsem se asi cítila nejlíp. Míň lidí, míň betonu, míň skla. Víc zeleně, víc zvířat a víc klidu. My jsme se nechali vysadit u turistického centra, což vy nedělejte, páč pak je to ještě kus k parku a v tom vedru nic moc. Nejlepší je se nechat zavézt až k parku. Platí se vstup, tuším, že to bylo 2 dolary, takže žádná pálka, ale stojí to za to.
Chodí se po cestě, která je určena i cyklistům. Podél moře jsou místa pro rybáře. Je tu maják. Tuším, že jsemněkde četla, že je nejstarší budovou na Floridě. A ukázka toho, jak tu kdysi žil strážce majáku s rodinou. Je tu hezká pláž. A jsou tu mývalové, kteří lezou do popelnic a číhají kdo jim co dá :-) Co od toho tady naopak nečekejte je bůhvíjaké jídlo. Páč v parku jsou dvě restaurace se stejným jídelákem a řekla bych, že patří spíš k těm slabším. V druhém parku je rezervace s ptáky, kterou jsem vidět chtěla, ale nějak jsme to nezvládli. A také je tu Seaquarium, které jsem vidět nechtěla, protože s podobnými zařízeními nesouhlasím, ale je asi hlavním místním trhákem.
To je to co jsme z Miami viděli my. Teď přidám co ještě stihli okouknout někteří z naší bandy.
Little Havana - prostě malá Kuba v Améru. V Miami totiž žije spoustu lidí původem z Jižní Ameriky a běžně tu uslyšíte španělštinu. Španělské nápisy jsou i na většině cedulí. To jen tak na úvod. O této čtvrti se dost píše, ale těm našim parťákům to moc extra nepřišlo. Víc se jim líbila kubánská čtvrť v Tampě.
Wynwood Walls - místo které jsem neviděla a dost mě to mrzí. Ulice plná graffiti, ale ne ledajakého. Žádné klikyháky v podchodu, ale umění.
Rybaření na volném moři - ve zkratce, plán našich chlapců nalovit potravu minimálně na několik dní se nezdařil. Kapitán je označil za suchozemský krysy. Trochu obšírněji - byl to pro ně velmi silný zážitek, s pravou mořskou nemocí. Páč si vybrali nejnevhodnější den - několik hodin po příletu a větrno, že to s lodí ve vlnách pěkně házelo. Chytli dva macky, ale oba chráněné a nevhodné ke konzumaci... Více o dobrodružství napsal náš spolucestovatel :-)
A co jsme neviděli nikdo, ale zdálo se mi zajímavé je Little Haiti, čtvrť která má své kouzlo, kde bydlí největší komunita mimo svou zemi, kde je spoustu oltářků, ale také vysoká kriminalita, takže se úplně nedoporučuje ji navštěvovat v noci...
Tak to by bylo Miami. Na rozlučku se svobodou jsme jeli na Key West. Nejjižnější místo USA. Po cestě jsme stavěli v restauraci Cracker Barrel Old Country Store. Kde bylo pěkné prostředí, výborné jídlo a ještě k tomu správný obchod se suvenýry a kýči. Dodnes mě mrzí že jsme si nepřivezli neonovýho plameňáka Rózince do pokojíku. Několikahodinová cesta po mostech a okolo moře? Taky pecka! A samotný Key West se mi líbil moc a stál za to. Teda když opominu fakt, že nám většinu pobytu propršelo, takže jsme skoro celý den strávili na hotelu... Ale tam si umím představit i delší čas. Malebný malý dřevěný domečky, s houpacím křeslem na zápraží.
Rozkvetlé ibišky, oleandry a "Bůh ví co ještě" u každýho plotu. Kohouti a slepice i s kuřaty na ulici. Prostě příjemná procházka. A co teprv jak to ožívá večer. Prostě pohoda místo, žádný stres. Jen u toho pointu který je na každém pohledu jsme se nevyfotili, páč byla fronta nejmíň na půl hoďky. A pláž, která stála za to nebyla úplně snadno k nalezení. Je to v místech, kde je nějaká pevnost (do které se také můžete jít podívat) a platí se vstup směšné dva dolary. No a nebyla bych to já, aby se zas nestalo takový extenpóre... ale sranda musí být. Nevěděly jsme s holkama, kde tak úplně parkovat. A já po cestě viděla malé parkoviště, které bylo prázdné.
A dokonce neplacené. Tak jsme se na něj vrátily a za bílého dne tam upíchly naši káru. Vracely jsme se už za tmy. Dům byl zářivě nasvícen, u vchodu stál namakanej týpek a dost si nás přeměřoval. Parkoviště už zdaleka nebylo úplně prázdné a z podniku se potáceli oplici, kteří zjěvně také zapíjeli svobodu a už v tak brzkou dobu toho měli dost. No kočár a spící dítě jsme nakládaly u bordelu, vyhazovač se docela bavil :-)
Cestou zpět jsme také natrefili na fajn podnik. Ponuré místo s cedulemi typu přeškrtnutá pistol a nápis praví muži používají pěsti. Dlouhý bar, kulečník. Zbytky se házely rovnou rybám do moře. Bohužel jméno už asi nedohledám...
Toť byl náš jediný výlet za hranice města. Zbytek grupy toho ale viděl víc, tak se ještě pochlubím cizím peřím.
Orlando - tam vyrazili kvůli dvěma cílům. Kennedyho vesmírné centrum a Universal zábavní park. Vrátili se plní zážitků a celý večer nezavřeli pusu, až s tím byli otravní :D Takže si to užili moc a určitě by doporučili všema deseti. Ač to není zábava zrovna levná. Z vesmírného centra dýchá pýcha a národní hrdost. Až by chtěl být každý tím vyvoleným. Kdo neodejde se suvenýrem NASA jakoby nebyl. A na Universal je třeba rezervovat celý den + je to kapitola sama o sobě. Prý i čekat ve frontě je zábava.
Tampa - tady se jim pozdávala havana část. A po cestě zpět dali koupačky na západním pobřeží s klidnějšími vlnami. 
Everglades - národní park plný bažin a krokodýlů, sousedící s Miami. Hlavním trhákem by měla být prohlídka na vznášedle. Ale máme porovnání, že ti co si půjčili kola si prohlídku užili mnohem víc.
A to je vše co Vám mohu nabídnout. Doufám, že jsem ty, kteří dychtili po tipech alespoň trochu uspokojila. Pro ostatní bych chtěla ještě sepsat článek o svatbě jako z filmu a možná nějaké to shrnutí. Uvidíme jak to půjde. Zatím se mějte krásně a užívejte jaro jak se patří ;)

2 komentáře:

  1. Teda, Hani, to je maxiclanek. Uzasny. Ja se sem vracim po nekolika dnech a tady takovy zazitek. Co zazitek, milion zazitku. S prdolkou az za ocean!!! Obdivuji! Ale ta zelena plaz! AAAch. Tohle byl urcite vylet s pamatkou na cely zivot. Super postrehy a popis. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, bylo to opravdu plné zážitků, pro jednu matku na rodičovské až dost :D Užili jsme si to. Také se měj hezky!

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)