středa 5. července 2017

U babi a dědy i tipy na výlety


Prohlížím fotky z posledního měsíce a prostě u babi a dědy je fajn. Naše dítě jednou bude mít takové ty klasické prázdniny u babičky a dědy na zahrádce. Buď u jedněch na chaloupce, nebo u druhých doma. A jsem za to ráda. To my takhle neměli. Jedna babi s námi bydlela (což pro nás k zahození nebylo) a druhá bydlela krom dědy i se psem. Což v kombinaci s mojí silnou alergií vedlo k nočním rychlo návratům, občas i se zastávkou na pohotovosti. Takže žádná sláva :-) Ale zas jsme jezdili za tetou... No a na prázdniny trénujeme už teď. Když to vyjde, tak týden v měsíci trávíme u našich v Liberci. Róza si užívá prarodiče a já oddych od domácích povinností. Ale i tak je to týden naplněný aktivitami. Máme takový pravidelný program. Naši. Obdělávání zahrádky. Návštěva mých prarodičů. Někdy setkání se ségrou. Pokec s bráchou. Setkání s kámoškou co má holčičku jen o něco starší. Bazén. Procházka městem. Procházka do lesa. Hřiště s jinými prvky než máme v dosahu doma. Každovečerní obchůzka zahrady, aneb slepice-jahody-včelky-seskoky ze špalků-zahoupání na plechu-zalévání. Prostě pořád něco. A jako bonus tu s usínáním nebývá problém. Takže paráda. Jen ten táta nám tu chybí.
Předpokládám, že návrhy na aktivity tipu bazén, Babylon, ZOO netřeba, ty jsou v Liberci profláknutý. Ale přidám jen namátkou ty naše zkušenosti z poslední doby.
EKO park Liberec. Takový kousek přírody zastrčený za fotbalovým stadionem. Chtěla jsem se tam mrknout už dýl, ale prostě to tak nějak nevyšlo. Až konečně v červnu. A řeknu Vám, asi nás tam uvidí pravidelně! Kozy. Blátivá restaurace. Knihobudky. Velké pískoviště i s hračkami. Relax zóny. Posezení v korunách stromů. Prostě pecka. To musí člověk vidět. Přesně podle mého gusta. Aneb dřevo a velká fantazie. Vstup 60Kč na hlavu. Přemýšlím, že si zaslouží samostatný článek i s fotkami.
Naše oblíbené hřiště nad dolními kasárnami. Hřiště s hodně prvky a "ztroskotanou lodí". Zabaví se malí i větší. Skluzavka i točitá, trampolínka v zemi, přechod po prkýnkách na řetízcích. průlezky...
Hřiště u hokejky. (Pro neliberečáky hokejka je takový dlouhatánský panelák se zalomením na koncích. Je vidět i z Ještědu.) Zase prvky které nejsou úplně obvyklé. Houpačka na kterou mohou i malé děti. Takové to houpací "hnízdo". Provazová průlezka. Kolotoč...
Možná si ťukáte na čelo, ale my doma opravdu nemáme v pěším dosahu takové promakané hřiště. Většinou jsou to malé plácky s maximálně pěti prvky. A dokonce v Libe chodí kontrolovat pískoviště. Když jsme přišli ráno, byla pískoviště krásně uhrabaná. Ale to teda nevím jak často se to dělá, ale nikde jinde jsem se s tím nesetkala.
Dezert v Rybářské baště. Restaurace v těsné blízkosti ZOO. Jednou za čas si sem chodíme na mlsku. Zmrzlinová koule s oříšky a konvička s horkou čokoládou. Tu si přelijete sami. Žádná dieta, ale o té stejně na prázdninách nemůže být ani řeč :-)
Výlet za hranice. Z Liberce je to do Německa co by kamenem dohodil. A my si tam dojeli k "jezeru" Obersdorfersee. Je to vlastně zatopený lom. Něco podobného jako Kristýna v Hrádku nad Nisou. (Tam se liberečáci jezdí také koupat). Jenže tam bývá dost narváno a tady by to mělo být prý lepší, ale se sezónou ještě nemám zkušenost. Krom toho jsou tu krásně upravené pláže, hezké hřiště, vyhlídka, ukázka důlních strojů... a je tu krásně.
A po cestě z Liberce dom jsme si zajeli do Svijan. Někteří možná ví či tuší, že je tu pivovar. Ale už méně lidí ví, že je tu i zámek. Ten odkoupil pivovar a zrekonstruoval. Otevřený veřejnosti je teprve rok. Byla jsem na to zvědavá. Je pravda, že expozice v přízemí mi přišla taková z nouze ctnost, aneb slepenina různorodých věcí, aby se zaplnil prostor. Panely o historii zámku. O historii lázeňství. O historii pivovarnictví. Výstava fotografií... Ale v patře se mi líbilo už o poznání víc. Tam byla expozice o nálezech z období pravěku. A to prosím nejde o žádné staré vykopávky, je to novinka. Jedná se o hroby a pozůstatky osídlení, které byly nalezeny při nové výstavbě v Příšovicích, teprve před deseti lety. A to ani ne tak hluboko. Přijde mi fascinující, že je ještě možné, že máme kousek pod nohama kus historie a nikdo ji ještě neobjevil. Některé exponáty byly nalezeny i při samotné rekonstrukci zámku.
Jen nevím úplně jak moc je výstava zajímavá třeba pro děti. Přízemí asi spíš vůbec. V patře jsou repliky nádob, které si může člověk prohlédnout a osahat. V jedné místnosti je pochozí sklo, kde si můžete prohlédnout jak přesně nálezy vypadaly, jak byly poskládané. Poslechnete si zde z reproduktorů, jak to všechno bylo. A můžete se vyfotit s animací bojovníka. Venku děti mohou v pískovišti vyhrabat "kostru" prasete. Na informacích je montessori koutek. Zámecká restaurace není otevřená veřejnosti, slouží pro různé objednané akce, ale je tu občerstvení a nedaleko i pivovarská hospoda s takovou tou českou klasikou, na kterou si jezdí lidi z okolí. A také obchod pivovaru. Třeba pro tatínky ;)
Tak to je dnes tak akorát. Třeba jindy přidám další tipy na oblíbená místa. Znáte Liberec? Jak se Vám líbí?






10 komentářů:

  1. jéééé :D My chodíme hodně na Konopnou kousek od Hokejky a kolem lesního koupaliště. Tak se třeba někde potkáme...my pojedeme zase na Moravu k babičce a dědovi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na konopny jsem take jednou byla s kamoskou a kolem lesniho chodime pravidelne, to jsou nahody! To bychom se nekdy potkat mohly :)

      Vymazat
  2. Když jsme byli před měsícem na dovolené v Janově nad Nisou, tak jsme samozřejmě přes Liberec jezdili téměř denně. O tom Eko parku jsem celkem přemýšlela, tak příště :)
    A prázdniny na zahrádce u prarodičů jsou výborné. Během svého dětství jsem tuto možnost neměla, to až později jsem už jako skoro dospělá jezdila k přítelovým/manželovým a jezdíme k nim i s malým :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My se zrovna vracime od druhe babi a dedy a myslim, ze Rozina byla zas nadsena! Ten ekopark fakt doporucuju ;)

      Vymazat
  3. Je videt, ze se neflakate a hezky uzivate:-). Zen EKO psrk me moc laka. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Jee, taky jsem se narodila a notnou cast zivota prozila v Liberci.. co detsky koutek? s detma se tam uz delsi dobu chystam.. a pak samozrejme Lidaky :) ten Ekopark vypada super, musime co nejdriv vyzkouset...dekuju za tip! Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Lidakach jsme na prochajde furt. Ale detsky koutek jeste vyzkouseny nemam, chystam se tam ted v lete, tak poreferuju ;)

      Vymazat
    2. Dětský koutek poslední dobou nic moc... My radši do Vratislavic na hřiště U Kina. :-)

      Vymazat
    3. Díky za tip, no my uz v koutku byli minulý týden a opravdu, žádná sláva... :/

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)