středa 24. srpna 2016

Cuketová polévka

Cuketa, jídlo které roste snad na každém záhoně a snese jakoukoliv hlínu. Jen u nás na balkóně se jí moc nedařilo, ale to je zase jiná kapitola... Receptů z cuket tu bylo už dost, ale tohle je taková má novinka. Vzhledem k tomu, že jsem musela nejprve vynechat lepek a později kvůli Róze i mléko, je takový... dost ošizený :D Ale výsledná chuť je dobrá. A rozhodně se nedá polévce upřít, že je ze samých zdravých věcí. Tak a jdeme na to.
Množství odhaduji okem. Asi talíř pokrájené cukety na osobu, půlka brambory a čtvrtka cibule na osobu. Větší cuketu je nutné oškrábat a vydloubat, mladší cukety se dají použít celé. Cuketu i brambory krájím na "čtvrtplátky", cibuli na kostičky. Na olivovém oleji zpěním cibulku, přidám cuketu, brambor a orestuji. Zaleji vývarem, tak aby byly suroviny těsně ponořené. Stačí vařit asi deset minut, aby byly brambory měkké. Ke konci vaření přidám hrst lístků z čerstvého tymiánu, sůl, pepř a mletý muškátový oříšek, někdy i trochu něčeho pálivějšího. Rozmixuji a do potřebné konzistence naředím rostlinným "mlékem" (kokosové, rýžové apod.). Ozdobím slunečnicovými a dýňovými semínky. Ostatní rodinní příslušníci si mohou přidat do polévky třeba zakysanou smetanu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)