Švestková marmoška by mě nikdy nenapadla... Máma ze švestek dělala vždycky povidla. No a právě mámě, která podle mě umí nejlepší marmelády na světě, jsem loni koupila knihu od Blanky Milfaitové "Příběh opravdové vášně". A v té listuju moc ráda. A objevila jsem tam marmeládu švestkovou s růžovým pepřem.
Blanka v knize píše prosbu o dodržování receptů, takže tímto se moc OMLOUVÁM, já je beru spíše jako inspiraci. Inspiraci co lze do receptu přidat. Růžový pepř jsem nedokázala sehnat a tak mám prostě bílý. Švestky nejsou opravdové švestky, ale blumy co jsou dost podobné švestkám, pektinu jsem dala více, protože mě 10g na kilo ovoce většinou nestačí a cukru naopak méně, protože jsem nechtěla marmeládu tak sladkou.. Každopádně ale knihu nechci znesvětit, je moc zajímavá a příběh autorky se mi moc líbí! Hlavně obdivuju to, že se nenechala strhnout k velkovýrobě, ale jede si tu svou manufakturu na pohodičku. Dokonce už nejde marmelády ani objednat. Prostě si pro tu dobrotu musíte dojet. Snad se mi to taky poštěstí ;)
Blanka v knize píše prosbu o dodržování receptů, takže tímto se moc OMLOUVÁM, já je beru spíše jako inspiraci. Inspiraci co lze do receptu přidat. Růžový pepř jsem nedokázala sehnat a tak mám prostě bílý. Švestky nejsou opravdové švestky, ale blumy co jsou dost podobné švestkám, pektinu jsem dala více, protože mě 10g na kilo ovoce většinou nestačí a cukru naopak méně, protože jsem nechtěla marmeládu tak sladkou.. Každopádně ale knihu nechci znesvětit, je moc zajímavá a příběh autorky se mi moc líbí! Hlavně obdivuju to, že se nenechala strhnout k velkovýrobě, ale jede si tu svou manufakturu na pohodičku. Dokonce už nejde marmelády ani objednat. Prostě si pro tu dobrotu musíte dojet. Snad se mi to taky poštěstí ;)
Juuuu, vypadaji krasne. Ja se proste porad bojim, i kdyz vim, ze se do toho urcite take pustim, jen tedy kdy:-). Zdravim. M.
OdpovědětVymazatDěkuji, pusťte už jen za ten dobrý pocit to stojí :-)
VymazatŠvestkovou marmeládu mne nikdy nenapadlo vyzkoušet. Mám švestky spojené s povidly...
OdpovědětVymazatA obdivuji každého, kdo si dá práci s vyladěním vzhledu. Já skladuji džemy a povidla na chalupě ve sklepě, kde všechny etikety vlhnou, občas trochu padá vápno ze stropu, práší se z uložených brambor... Takže zavařuji do skleniček od majonéz, kompotů, jogurtů ap. ("kažád pes, jiná ves") a lepím bílé cedulky se zkratkou ovoce a ročníkem (něco jako "R16"), takže pohledné to moc není :(. Ale většinou aspoň chutná :)
Přesně, důležitá je výsledná chuť. Já také většinu zavařuji do sklenic od jogurtů a přesnídávek, jen pár těch co chci dát jako dárek se dočkají skleničky, nebo zdobení :-)
VymazatŠvestková existuje, jmenuje se to "klevela", zkus si to vyhledat. Tu dělávala mamka, když jsme byli malí, jsou to rozvařené švestky, cukr, na konci se přidává na ochucení skořice a rum ( a to já rum nesnáším ani v cukroví ani v pečení, ale tady kupodivu mi to nevadí). Vždycky jsme to dávali na lívance.) A letos jsem mamku přesvědčila, aby ji zase zkusila, nejedla jsem to víc než dvacet let.
OdpovědětVymazatDěkuji za informaci, ve školce dělávali tvarohové knedlíky s klevelou. Myslela jsem si, že se tak jmenuje ta omáčka a ne zavařenina :-)
Vymazat