úterý 13. prosince 2016

Štědrý den, aneb jak to probíhá?

Jak to máte se Štědrým dnem u vás? Mně se moc líbí všechny ty procházky sněhem a krmení zvířátek, co vidím u ostatních. Ale už nevím kam bych to nacpala. Znáte to. Když se sejdou rozdílné tradice dvou rodin, nějak se to skloubí a jsou z toho nové tradice. Ty se pak skloubí a kloubí a kloubí... až je z toho x-tá generace a den aby měl dvakrát tolik hodin :D

Jak to teď vypadá u nás? Ráno klasika vánočka. Rozkoukat se, zapnout pohádku. Obtelefonovat a napsat sms, všem komu chcem popřát, páč je to osobnější než to postnout na fb. Na oběd jsem jako malá měla krupicovou kaši, Honzík Kubu, ani jedno nejíme. Tak se postíme. No dobře ujídáme cukroví. 
A pak začíná kolotoč. Honzíkovo mamka má svátek. Takže dojít popřát. Což jsem loni sabotovala, protože pak jsem nestíhala večeři. Omlouvám se ;) Připravit slavnostní tabuli. Připravit aby vše bylo po ruce. Obalit řízky. Natočit klobásy. Připravit sebe. Aby člověk k něčemu vypadal, když je taková sláva. S večeří začínáme tak v pět, aby se vše stihlo do nové pohádky.
Večeře, tak to je kapitola sama pro sebe. Šupina pod talíř. Peněženka pod ubrus. Zavzpomínat na všechny. Přípitek. Rozkrojit jablko. Vánočka v mléce, z jednoho hrnku. Rybí polévka s krutony. Kapr s bramborovym salátem. Klobása se zelím a s chlebem. Chvíle klidu, páč nejsme schopni se jen tak odvalit od stolu. Teď už můžem, v počas jídla se přeci vstávat nesmí.
Následuje kolečko tradic. Házení bačkorou už vynecháváme. Pro sichr. Lít olovo. Pouštět lodičky. Poslouchat koledy. 
Poté foto do rodinného alba, na kterém by ideálně měli být všichni členové domácnosti. Rozbalování darů. Nová pohádka. Kochání se dárky. Další telefonáty. Snažit se udržet oči otevřené. Malý šlofík. Půlnoční.
Uf asi tak v jednu, ve dvě se dostáváme do hajan. 
Další den na novo. Následuje kolečko všech návštěv. Než se člověk rozkouká je Silvestr. A pak je po všem. Ať žije klid a pohoda :D 
Jsem zvědavá jak do toho zapadne letošní vyměňování plín, krmení, vyndávání jehličí z pusy, papíru z pusy, odmotávání mašlí kolem krku, vysvětlování, že šňůry od světýlek nejsou dobrá hračka a neumím si představit co ještě.
Ale i tak to mám ráda! A vždy se na to těším. Nevím jestli nejsem nějaká narušená :D

8 komentářů:

  1. Takovýhle šrumec na Štědrý den je sice fuška, obzvlášť pro hostitelku, ale stejnak je to paráda - všichni se sejdou, popovídají, zavzpomínají, zasmějí se, dobře se nají.. a vůbec je všem takhle pospolu moc fajn. U nás je to podobné. Ale kdysi tomu tak nebylo. Když jsem ještě bydlela u našich, Štědrý den se hrózně táhl. Přes den jsme jen čučeli na pohádky, do žádných velkých aktivit se nepouštěli, mamka připravovala večeři. A my se nemohli dočkat večera, hlavně dárků. :) Nějaké ty aktivity přes den mi hrozně chyběly, vím, že se pro své děti jednou budu snažit vymyslet zajímavý program, aby jim ten den rychle utekl ( třeba to krmení zvířátek se mi taky líbí :) ).. ale to říkám teď, uvidíme, jak to v budoucnu skutečně bude :D .
    Letos budeme mít ale den celkem nabitý. Nemohli jsme se s partnerem dohodnout, kde na Štědrý den budeme. Loni jsme byli u našich. Letos jsme měli být u partnerových rodičů. Ale já jsem v tomhle ještě taková dětinská a neumím si představit, že bych nebyla se svými rodiči na Štědrý den! :D Takže jsme museli vymyslet kompromis. Dopoledne u partnerových rodičů na Vysočině, návštěvy tety Evičky - přání k svátku, oběd, odpoledně přejezd do jižních Čech za mými rodiči - vyzvednout babičku, do kostela na mši ( na půlnoční nevydržíme, chodíme v 5 :D), - večeře, dárky, pohádka a druhý den milion návštěv. :D Ale já se na ten šrumec moc těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a to mi právě ani nehostíme... Letos jsem sice měla takovou ideu, že všechny pozvem, protože to budou Rózky první Vánoce, ale pak jsme usoudili, že do našeho bytu deset lidí nedáme... ale třeba jednou :-)

      Vymazat
  2. Po narození vnučky si vytváříme nové tradice. Už to budou třetí vánoce, tak už snad nová tradice. Snídáme vánočku s kakaem, k obědu je zelňačka bez klobásy s bramborami na loupačku. Dopoledne připravím bramborový salát a obalím kapra. Po obědě jdeme k mladým odnést rybí polévku, porce kapra a dárky pod stromeček. Jdeme domů, zatím co manžel smaží kapra, já se upravím. Večeříme kolem půl páté, rozbalíme dárky a jdeme k mladým abychom viděli vnučku jak rozbaluje. Strávíme zbytek večera u mladých. Pohádku si nahrajeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky hezký. Jak to všechno skloubit, co? Já bych zároveň chtěla být se všemi a zároveň si to užít v klidu v nejužším kruhu... A taky máme to štěstí, že nám babička dává polévku - s tou se nemusím dělat :-)

      Vymazat
  3. Jsem podobne narusena:-). Ale tradice se snazim dodrzovat vice, nez tomu bylo u mych rodicu. Olovo i lodicky stihame jiz pred veceri, nekdy behem dne. Jidlo - nemame kobasy a zeli, to slysim prvne, jen rizek nebo klobasu, vetsinou pripravim uz dopol, aby vecer slo vse rychle. K obedu hrachovka, coz je rychlovka:-). Pulnoci - mrzi me, ale nebyla jsem nikdy, ted s detmi uz asi dlouho ne. Rodinne foto - v to doufam, ale byva kalup, takze vetsinou nic moc. Nejvetsi starosti mam s tim, jak nenapadne nadelit darky pod strom. Vzdy deti chodily nahoru, ja dole ladovala, jenze letos Honzik prohlasil, ze bude cekat dole, aby Jeziska neminul, tak uvidime, zda k nam vubec nenapadne proklouzne:-). Hezky den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mě teprv čeká. Když jsem byla malá, po večeři jsme mamce pomáhaly s nádobím a táta šel "ven se zbytkama pro slepice" a "na záchod" a "domluvit to s Ježíškem" a ten pak zazvonil na zvoneček a my vběhli do obýváku k stromečku, na kterým bylo spoustu zapálených prskavek... U nás v panelákovém bytě se spojenou kuchyní s obývákem a k tomu bez dveří do chodby docela nereálné :D

      Vymazat
  4. My do toho ještě musíme nacpat "vánoční postání na schodech", což je tak nějak lety spontálně vzniklá tradice, že se někdy po poledni sejdeme v našem panelákovém vchodě v mezipatře se sousedy, připijeme si na šťastné a veselé a ti, co pečou rozdají talířky s cukrovím na ochutnání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé to je hezký, my pořádně ani nevíme, kdo s námi bydlí :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)