čtvrtek 23. srpna 2018

Jesličky: Oceán


Trochu té prázdninové tématiky. A využití pokladů z dovči :-) Program pro malou skupinu dětí převážně ve věku 2 až 3 roky.
















Ráno, aneb prostor pro individuální činnosti dětí inspirované vodním světem.
  • Práce s "pinzetou" - využito náčiní z dětské kuchyňky. Přendávání kamínků. Vždy jeden kamínek do jedné dirky v tvořítku na led.
  • Třídění kamínků na světlé a tmavé.
  • Přiřazování mušlí na puntíky - seznámení s počtem/čísly.
  • Lovení dřevěných rybek s magnety. Opětovne naskládání je zas oříškem i pro dospěláka :D


Pohybová chvilka
  • Rušná část a cviky s říkadly. Tentokrát jsem použila některé z knihy Veršované rozcvičky pro kluky a holčičky. Mám je napsané na přeloženém papíře. Pokud jsou podmínky, lze je zavěsit na provázek v libovolném pořadí. Je u nich i jednoduchý obrázek, aby děti věděly co bude následovat.
  • Pohybová hra Ostrov. Děti plavou v moři na zvukový signál musí na ostrov - předem určené místo. Já použila přeložené prostěradlo. Zvukový signál může být třeba chrastidlo s kamínky. Nebo Děti mohou "plavat" na píseň od Svěráka a Uhlíře Hlavně, že jsme na vzduchu a na vypnutí upalovat na ostrov.

Hlavní činností byla tentokrát náročnější výtvarka - výroba chobotnice
  • Papíry jsem měla předstříhané doma. Děti stříhaly pouze chapadla. Nácvik správného držení nůžek. Vhodné jsou ty s pérkem, kdy se nůžky samy vrací do otevřené pozice. Poté se na chapadla otiskuje kostička lega/dupla. Jenže mě ji má drahá doma vytáhla z tašky včetně ruliček od toaleťáku, tak byla improvizace v podobě otiskování víčka fixy :-) Přidají se očička a úsměv. A po zaschnutí se výtvor nalepí na rozpůlenou ruličku od toaleťáku. Inspirace tady. Druhá varianta byly tyto rybky.


Hra na závěr
  • Variace na sběr pet víček a jejich třídění dle barvy. Víčka jsou rybičky a my je dáváme do stejnobarevných hejn.


4 komentáře:

  1. To jsou tak uzasne aktivity, ze jako ucitelka MUSIM vyjadrit poklonu! A velikou! Vice takovych aktivnich a kreativnich zen! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé moc děkuju od kolegyně potěší o to víc! :-) Si říkám alespoň na tý rodičovský nezakrním a mám na chvíli zpestření...

      Vymazat
  2. Skvělé! Vedeme s naší paní knihovnicí taky kroužek pro maminky s dětmi a téma oceán máme na září (v létě nebyl). Taky jsem přes prázdniny připravovala aktivity, tak se tady podělím. Máme rovněž přiřazování stínů, pak co žije ve vodě a co mimo ní, pexeso (jeden díl dám na zem, krepovou páskou uděláme cestičku a děti musí druhý díl dát na druhou stranu, buď budou tahat rybičku, nebo chodit po čáře. Samozřejmě úvodní pohádka. Poté taky magnetický rybolov, ten jsem dělala větší, ze starých kovových formiček na pracny a čokoládu (natřela akrylkama a přilepila oči a ploutve s papíru). Magnety jsem zašila do látky a přivážu na klacíky (bojím se, že by mohly přilepené tavnou pistolí ke dřevu odletět). Poté máme moře v láhvi (sklenice, písek, kamínky, sádrové mušle, voda), hrabání v rýži (obarvená rýže na modro, na kamínky malované akrylkama mořské živočichy) a chobotnici z kartónu (vystřihlá hlava chobotnice, do spodní části se píchnou chlupaté drátky, navléknou se na ně korálky (brčka) a vybarví se tupováním houbičkou (větší děti) nebo přes sáček (malé děti).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)