pátek 1. března 2019

Co do poličky, 35. měsíc - aneb Rózky vánoční dárky



O Vánocích byla Rózka, bez nějakých dvou měsíců, skoro tříletá. Nechť je tedy tento článek z části tipem na dárky pro podobně staré děti ;)

Množství dárků je mezi maminkami hodně diskutované téma. Doma na Rózinku čekalo dárků 5. Je to takové moje malé pravidlo posledních dvou let, ale třeba se časem bude měnit. Měl by to být dárek, z dopisu Ježíškovi, tzn. který si ona přeje. Jeden dárek, který si já myslím, že bude terno. Jeden dárek v režii tatínka. Kniha (kterou mám tak trochu zafixovanou z dětství, že ta prostě chybět nemá). A měkkouš. V následujících dnech se ale počet dárků zmnohonásobí všemi rodinnými příslušníky. Možná by bylo taky fajn nějaké pravidlo, co člověk, to max jeden dárek, ale nevím jestli by to prošlo.
Takže jdeme na to...









Hitem Vánoc byl lékařský kufřík. Ufff. Sháněla jsem na něj totiž věci už od září a dala si s ním záležet, tak by mě dost mrzelo, kdyby to nevyšlo... Samostatný článek tu. Součástí byl i měkkouš - doktorský plášť.

Dárek v režii tatínka bylo dětské rádio. Rózka totiž ráda tancuje, hraje si na nevěsty, princezny, ale muziku k tomu moc neměla. Vybral GoGEN maxi přehrávač v růžové variantě s Maxipsem Fíkem. Nemám srovnání. V parametrech elektroniky se moc nevyznám. Takže nemůžu moc hodnotit. Na začátku jsme se s ním trochu zlobili, ale vše se vyřešilo. Používáme na přehrávání CD a to plně dostačuje. Rozárka se ho snadno naučila vypínat a zapínat. A ačkoliv nejsem rozhodně zastáncem toho, aby měly děti celodenně na pozadí puštěné rádio, nebo dokonce televizi (třeba jako kulisu), nevím jak jsme bez něj mohli žít. Rózka miluje Příhody včelích medvídků a Povídám pohádku (krátké české lidovky). Jedou téměř denně a Róza už umí některé zpaměti. Většinou část poslouchá soustředěně, u části si prostě hraje. A čas s pohádkami plyne tak nějak poklidně. Je to fajn, už se těším na další cédéčka. Jo a Přehrávač dostaly holky spolu. Přeci jen pokojík budou mít holky společný, dva přehrávače by byl nesmysl, tak jsme chtěli předejít případně nějakým problémkům v budoucnu. I teď na to občas upozorníme, jak byl ten Ježíšek hodný, že jim oběma to rádio přinesl...

Knížku dostala Rózinka pro změnu dohromady s tatínkem. Co mi řekl táta. Od Astrid Desbordes. Třetí do série Mám tě ráda a Mám tě rád, sestřičko. A já tyhle knížky miluju! 


Velkým Rozárčiným přáním od Ježíška byla dětská malovátka. A tak dostala lesk na pusu a lak na nehty z NILAkids. Oboje pro děti a oboje nezávadné. Lak na nehty je smývatelný mýdlem. I tak se ale může lakovat jen pod dohledem, páč lahvičku otáčí a to by z ní za chvíli nic nebylo. Lesk na rty má pořád při ruce. Bylo to v sadě, tu jsem teď na stránkách nenašla...


Mno a poslední dárek byly puzzle se Sněhurkou ještě po mně. Páč Sněhurka je teď hodně in. Jen jsem je vylepšila o podložky.

A další dny přibyly další dárky...

Albi tužka a kouzelné čtení. Knížky Zpívánky a Doprava. Popravdě myslela jsem si, že to bude větší terno a bála se o svůj doktorský kufřík :-) A jako jo, Rózka si tužku pouští, chvíli si s ní hraje, ale není to na dlouho. Třeba u kvízů nemá trpělivost na to, než jí řeknou otázku. Ale myslím, že to chce jen čas. A sluchátka do auta. Abychom to nemuseli poslouchat všichni. Zatím si pouští písničky a u nich tancuje. A v dopravě má nejraději stránku kde je nehoda. O tom jak se Máchovi nabídli, že svezou paní a nějaký šííílenec do nich narazil. Jó to jsme slyšeli asi tisíckrát :D

Ovocný sad. Společenská hra. O jednom havranovi, který si dělá zálusk na třešně a my je před ním musíme uchránit. Baví nás moc všechny. Hra je parádní. A je rychlá. Nikdo neztratí pozornost. A to se počítá.


  
Pexesa. Nové Ikeácké pexeso. Už máme s lesními zvířaty. V novém jsou hlavně pandy a exotická zvířata. To lesní jsme dřív docela hodně používali, ale Rózu už neba. A toto si zatím taky moc neoblíbila, ani když jsem snížila počet obrázků. Takže když kamarádka přinesla další pexeso s tvrdými obrázky Mudpuppy, říkala jsem si, že ani nějaká nálepka s oceněním za hračku roku to nespasí. A světe div se, tohle pexeso vzala Róza na milost a hrajeme ho opravdu často. Máme ho v ložnici a hrajeme ho někdy před spaním, někdy po odpoledním probuzení. Dvojic je jen pár a ani nevadí, že některé si jsou dost podobné.


Magnetická mozaika od Detroa. My ji pořídili na charitativním bazárku z druhé ruky a podstrčila jsem ji jako dárek od mého bratra :-) a baví. Rózka si staví dle své fantazie. Podle předlohy jí to ještě moc nejde, na to si mě vždycky zavolá, hledá mi dílky a já sestavuju.

Knížka. Od Tulleta. Jako přečetli jsme ji. Ale také myslím, že ta správná chvíle ještě přijde. Přeci jen se tam počítá, používají výrazy napravo, nalevo. A to ještě podchycené nemáme.
Další reálné figurky zvířat. Do sbírky. Tentokrát lví rodinka. Několik týdnů museli všichni tři asistovat u jídla. Podle mě jsou to vděčné dárky.

Kufřík s farmářskými doplňky k playmobilu. Koupila jsem z druhé ruky a Rózka měla věcičky rozstrkané do pytlíčků v advenťáku. Hrajeme si s tím společně právě s figurkami zvířat. Farmář se o ně stará a vozí jim jídlo. Ohrádky děláme buď z leporel, nebo z duhy od Grimms. Prostě plácáme to všechno dohromady. 
A pak klasika oblečení, župánek, osuška... Jak to máte s množstvím dárků u Vás?

A co u nás bavilo dál?
Vnitřní zábava alá výtvarka - stříhání, lepení, trhání, kreslení, malování... Tu je, kterak jsme dělali vánoční přání, ale ve stejném duchu můžete udělat les, aneb kterak dítko procvičuje přestřihávání proužků.
Byli jsme v Mořském světě.
A frčí třeba věšení "prádla" ve stylu "pejsek a kočička" :-)


2 komentáře:

  1. Většinu věcí máme doma taky, něco jsme pořídili dřív, něco později než ve 3 letech. Knížku od Tulleta Adél miluje, tu máme snad od jejího roku a baví ji ještě teď, čteme ji často.

    Kufřík Áďa dostala taky ke třetím narozkám, teta vrchní sestra ji zásobila, plášť sice nemáme, ale obvazů a pomůcek několik a frčí to nonstop :)

    Rádio máme přes rok, my teda nevedeme CD, ale stahujeme mp3, máme takovou malou krabičku, bereme ho hodně na cesty. A nejvíc teda frčí pohádky (zrovna včera jsem stáhla Kouzelné pohádky Jiřiny Bohdalové, to je moje dětství, to jsem si k usínání pouštěla snad ještě v 15 :-D). Baví ji i Šmoulové a z písniček nejvíc Uhlíř a Svěřák (Mateřinky jsou Ádina hymna a Mravenčí ukolébavkou mě Áďa budí, tu miluju).
    Večer čteme jednu knížku a pak si A. ještě pouští jednu audio pohádku, vypne, zasne a spí.

    A lak na nehty plánuju k 5. narozeninám. Svůj lesk Áďa má, o lak pořád škemrá, protože holky ve školce mají nalakovaný nehty. To bude radosti.

    Užívejte, holky :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)