pondělí 26. února 2018

Co do poličky, 23. měsíc

Tak nejdřív jsem chtěla sepsat dílčí články, ale to byste se načekali :-) Tak tu jsou favoriti v průběhu 23. měsíce. Knížky, představení nějakých těch dárků a další aktivity...
Knížky - ty prostě nemohou chybět. Krom leporel už hodně frčí i klasické knihy se slabými listy, které ale úplně proti monte přístupu máme ve výšce, páč bych nerada, aby došly k újmě, některé jsou nové, některé přežily generace, ale jisto jistě vím, že Rózku i když se opravdu snaží by nedaly, takže ty stále pod dohledem. Namátkou mezi oblíbené patří Ema naopak, která se drží už od prosince (kdy s námi přestála všechny ty dlouhé čekačky na poště, uff), Ti otravní králíci, Dlouhá cesta... O knížkách chystám (snad brzy) samostatný článek.

Duha - máme tu od Grims. Hrozně jsem se na ni těšila, ale její čas asi teprve přijde. Róza nestaví, jen bourá. Občas použije jako houpačku pro plyšáky a panenky (na největší by se ráda houpala sama), někdy vytáhne na přiřazování barev, skládá duhu zpět. Velké terno to zatím není, ale věřím, že vše má svůj čas. Každopádně my s mužem jsme se u ní o Vánocích zabavili na dlouho. Využitích je prostě mraky, mrkněte třeba tu na video. A malá rada, kdo máte možnost objednat v Německu (jakože máte někoho, komu může zásilka přijít na německou adresu), objednávejte v německých e-shopech, vyjde to levněji ;)
Hudba - ačkoliv si nemyslím, že bychom byli úplně muzikální rodina, Rózu to prostě baví. Takže hrajeme, zpíváme, tančíme, křepčíme. A Róza začla některé jednoduché zpívat už sama, nebo alespoň doplňuje. No ne že by to bylo úplně neobvyklé v tomhle věku, ale prostě se chlubím, jsem na ni pyšná a tak mi to neberte :D Krom lidovek frčí i písničky Svěráka a Uhlíře.
Podložky s kolíčky - velká krabice Tyčkové hry mě štvala a Rózka stejně moc nechápala pravidla s kostkou, tak jsem prozatím nechala jen dvě desky (páč je ráda, když někdo skládá s ní) a kolíčky.
Barvy - třídění dle barev se nakonec docela chytlo, tak jsme rozšířili na barvy tři. Dokonce k třídění občas Róza vyžaduje i příslušné barvy z duhy. Ráda označuje barvy věcí ve svém okolí, ale jde vidět, že názvy používá čistě náhodně, málokdy se trefí, ale je vidět, že ji to zajímá. Nehrotím to, nesnažím se jí to učit, jen jakoby nic v další řeči uvedu správný název barvy. (Příklad. Rózička mi nese hrneček a říká "Máma, zelený kafíčko." a já na to "Jé děkuju, dneska jsi mi uvařila kafíčko do modrého hrnečku.")
Zubařský kufřík - aneb o hraní na zubaře a o našich návštěvách lékaře tu.
Obrázkové kostky - tyhle kostky u nás už dlouho nefrčí, ale rozhodla jsem se je ještě jednou naposledy využít. Máme totiž 3 páry stejných kostek. na každé kostce je šest různých obrázků. Vždy jsem jednu držela já a druhou Róza, já ukázala obrázek a ona otáčela kostkou, dokud nenašla stejný obrázek.
Maminky a miminka - aneb Djeco puzzle o dvou dílcích. Vždy se spojuje mláďátko a dospělý jedinec. Ježíšek přinesl už k předloňským Vánocům, ale já věděla, že je na ně ještě brzy a čekala na správnou příležitost. Řídila jsem se podle půlených obrázků a protože je Rózka začla dávat jakš-takš správně, zabalila jsem je pod jedličku znovu (to jsem podlá, co?). A to bylo radosti! Róza miluje zvířata a téma mláďátka a maminky/tatínci/rodina se jí drží už dost dlouho. Takže tyhle puzzle skládala ještě večer několikrát. Teda skládala... přiřazuje, ale spojit tak, aby dílky zapadly úplně do sebe ještě neumí. Tyto puzzle se mi zdají povedené a mají je v několika verzích, třeba zvířátka a jejich obydlí, nebo jejich potrava, protiklady, číslo a počet... stačí si jen vybrat. Já bych nejraději ještě nějaké, ale musím se držet, páč naše hračkárna už je dost široká :/
Vkládačky - o vkládačkách jsem psala samostatný článek. Od té doby se k nám dostaly další poděděné i s úchopy (ale na druhou stranu je tam více objektů, takže nakonec nejsou jednodušší, než ty bez nich), takže máme co střídat. Ale domnívám se, že to bude hra jen na chvíli, protože je Rozárka dává už levou zadní, během pár okamžiků.

A co dál?
  • Páč byla Rózka před očkováním, chodili jsme hodně po venku a vyhýbali se davům lidí. Na hřištích jsme zpravidla byly samy. Né, že by to kráčmeře vadilo, ta je naopak nesvá, když někoho potkáme...
  • Chodily jsme krmit nutrie a labutě. Ale jestli toužíte po jiných zvířátcích, tu mám typ na prochajdu v Krčáku, jen pozor na námrazu v lese. My stejnou výpravu absolvovali loni v lednu a ačkoliv v okolí domu nebyl ani drtek sněhu, v lese to byl dost adrenalin.
  • Na začátku roku jsme byli i v Zemědělském muzeu a odstrkovací traktory bodovaly.
  • Hodně tvoříme. Co už jsme vyzkoušely můžete najít tu, aneb obsah Rózky výtvarné krabice. + tip na jednoduchý strom (a lístečky už za chvíli nebudou tolik mimo :-).
  • Před spaním občas hrajeme stínové divadlo a to nás baví všechny!
  • Na zabavení v kuchyni posloužilo párování sklenic a víček.
  • A na dlouhé prohlížení se osvědčilo naše album, alá digital project life, kde Róza hledá jak je malinká, jak se koupe, kde má dudunu, a hlavně kde je výlet do ZOO.
  • Začínají frčet převleky - zástěrka, čepice...
  • V Liberci jsme byly v solný jeskyni, v botanický, sáňkovat, na programu pro prcky, hold tam je to všechno co by kamenem dohodil :D
  • Ale co je největší terno? Duplo a kuchyňka. Z dupla už skládá "domečky", má oblíbená zvířátka, která se kamarádí, dává jim nažrat a staví jim tu střechu nad hlavou. Už se nebojí jakýchkoli kostek, většinou to skládá páté přes deváté a je spokojená. A kuchyňka byl hlavní vánoční dárek a není dne, kdy by si tam alespoň trochu něco nezašmrdlala, i když největší boom už proběhl. To ráno vstávala z postele s myšlenkou na vaření kafíčka.




8 komentářů:

  1. Je moc zajímavé vidět, jak se děti rozvíjejí v různých oblastech různým tempem. Dcera nějak moc pojmy jako štěňátko, telátko, hříbátko nechápe. Zato puzzle o dvanácti dílcích, které jsem jí chtěla dát k narozeninám, jsem nechala omylem na stole a ona si ho přivlastnila. K mému údivu hned napoprvé poskládala jeden obrázek (a já blázen si myslela, že jí budu muset pomáhat a ono ji to spíš za chvíli přestane bavit.)

    Mám praktický dotaz. "Usmažila" jsem modelínu podle receptu, ale i přes to, že jsem ji nechala po spojení do koule dopékat ještě dalších deset minut je lepivá. Zejména po vytažení z ledničky musíme počkat než zteplá, aby se nám nepřichytávala na stůl. Dcera zatím jen zapichuje do všeho špejle, protože není schopna tvarovat tak, aby jí nezůstalo hodně na prstech.
    Mám ji příště zkusit "smažit" ještě víc, aby tam bylo méně vody?

    A chci celkově poděkovat za tipy, jste velká inspirace na tvoření zejména.

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jo, tak to je dcerka šikula! Mě to taky hrozně baví, jak jsou ty prťata každý jiný. Puzzle u nás asi fakt zatím nehrozí, já mám zatím vyhlídnutý o 4 dílcích :D
      S tou modelínou popravdě moc nevím. Já ji dělala teď podruhé, páč tu první jsme měli v lednici čtvrt roku a ani jedna nám na prsty nelepila. Tak maximálně trochu na stůl, když tam nějaká hrouda fakt dlouho leží. Ale jak jsem teď míchala tu druhou, tak jsem si u jedný barvy taky říkala, že to snad nikdy nepřestane lepit na vařečku, tak jsem to tam ještě nechala dýl a pak dobrý. Asi záleží i na stupni plotýnky. Tak za to nic nedáte, když to zkusíte ještě jednou prohřát, jen se bojím aby neokorala, jako když se zapomene na vzduchu. Dejte pak vědět, samotnou mě to zajímá.
      A děkuju za chválu ;)
      Hanka

      Vymazat
  2. Jak píše Martina, i mě fascinuje, jak podobně staré děti jedou svým tempem a každé se soustřeďuje na něco úplně jiného. Já se u toho svého hlavně těším na to, až bude konečně víc mluvit (zatím si vystačí s máma, táta, bába, děda, nene, není, vlk, hrůza, černá, bílá a číslovkami do deseti). Složit dvě slova dohromady? Neexistuje. Zato ale zase zvládá třeba celou abecedu (malou i velkou, 90% i správně vyslovuje), tak si děláme srandu, že začne nastejno mluvit i číst :D
    Jinak po té duze už taky delší dobu pokukuju a asi neodolám. Do Zemědělského muzea se též chystáme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten začne mluvit rovnou v souvětích :-) Róza jede pant furt, a fakt mě fascinuje její slovní zásoba, ale aby něco postavila dle předlohy, jako máš ty šablony? Sci-fi :-) Prostě každý je originál ;)

      Vymazat
  3. Skvělé tipy! Naše malá má zatím půl roku, ale poctivě ukládám nápady takhle s předstihem. Díky za všechnu péči, kterou blogu věnujete! Ráda tady čerpám inspiraci... Přeji vše dobré! Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za milá slova! Ať vám malá dělá samou radost ;)

      Vymazat
  4. Ach, Krčák. Jako holka z Chodova jsem tam ráda chodila a chodím i teď.
    Na duhu jsem koukala, takže díky za tip. Nechám ji tedy ještě uležet, protože Ema teprve jeden na 16 měsíc a asi to pro ní zatím taky není.
    Posílám pozdravy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)