čtvrtek 13. září 2018

Jesličky: Když jsem já sloužil...

Dopoledne inspirované písničkou. Další z prográmků pro dvou až tříleté děti. Když jsem já sloužil to první léto... Zaonačeno na hospodářská zvířata.













Ranní prostor pro individuální práci s dětmi: 



  • Vajíčka podruhé, barevná vajíčka a přiřazování do plata od vajec dle barevného puntíku.

  • Další aktivita inspirovaná drůbeží :-) Zrníčka. Házení do lahve. S Rózou jsme kdysi dělali s fazolkami. Do jesliček jsem raději vzala dýňová semínka. Přeci jen to tam není jeden na jednoho a kdyby si chtěl někdo zobnout, aby neměl bolení břicha, páč jsem byla upozorněna, že ze sirových fazolí mohou mít děti zažívací potíže.


  • A kolíčková aktivita - na kartě je vždy velké zvířátko a pod ním tři malá, dítě má zakolíčkovat stejné zvíře jako je to velké. Ilustrace nejsou můj šálek kávy, ale aktivita mi to přišla zajímavá. Staženo tu.


Pohybová aktivita:
  • Říkačky s pohybem.
  • A hlavně překážková dráha. Na tu se kluci těšili od rána. Stupínky k umyvadlu (krok nahoru a dolů), kobereček na sudy. Kužely na slalom a naše přelézačka. Ta byla hitem.


Hlavní činnost:
  • Poslech písně Když já jsem sloužil. S instrumentálním doprovodem :-) Dětem jsem rozdala improvizované hudební nástroje (klacíky, kterými se hrálo o sebe, paličky, kterými se hrálo na dřevěná kolečka, nádobky naplněné rýží/korálky...), já jsem u zpěvu ukazovala jednotlivá zvířátka, viz úvodní foto. "Nástroje" děti zaujaly natolik, že jsem jim nechala dost dlouhý prostor pro zkoumání zvuků. Také jsem je nechala prohlédnout figurky.

  • Hra hledání zvířecích rodinek. Každé dítě dostalo kartu zvířete. V prostoru jsem rozhodila další dvě karty z daných zvířecích rodin. Dítě hledalo svoji rodinku. Přineslo ukázat a snažilo se pojmenovat, u některých dětí jsme alespoň řekli, kdo je máma/táta/mláďátko.

Výtvarná část:
  • Tentokrát bylo označení výtvarná trochu nadnesené, protože šlo spíš o jednoduché grafomotorické cvičení. V ten samý den se děti fotily, tak jsem nechtěla aby aktivita byla náročná a hlavně, aby se zamazaly :-) Takže zobání pro slepičku. Na papír jsem dala razítko slepičky a kuřátek. Děti dělaly tečky, jako zobání. Poté si mohli obrázek dokreslit/ vybarvit. Nácvik správného úchopu.

2 komentáře:

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)