úterý 24. července 2018

Plácáme se u Vltavy

Náplavka je naše srdcovka. Během mateřské a rodičovské jsem tam byla už nesčetněkrát. Od úplného pidi spícího miminka, kdy jsem si mohla prostě sednout a kochat se až po tu lotrandu, co všude utíká, všechno pozoruje a všechno zkoumá a o kochání si můžu leda nechat zdát :-) S Rózkou tam chodím zásadně ve všední dny a zásadně dopoledne. To vám je tam takový klid! Rána a brzká dopoledne jsou snad mé nejoblíbenější části dne. A tak jsem si říkala, že by se někomu mohly hodit takové mini tipy co tady. 


  • Začátkem našeho revíru je zastávka Podolská vodárna. Tady jsou nutrie. V místě, kde se z křižovatky sjíždí cyklostezkou směrem ke žlutým lázním. Krmení není úplně chválihodná činnost. Po tom, co jsem zjistila, jakou paseku tihle roztomilouši dělají v rovnováze přírody, jsme jej značně omezili. Ale na druhou stranu, můžete to jednou za uherák tomu dítku upřít? Na lidi jsou tu zvyklí. Představte si, že některé babičky sem chodí pravidelně a mají je dokonce pojmenované :-) Klidně se vám opřou o nohu a budou škemrat. Lidi jim dávají většinou odleželé pečivo, my se snažíme spíš o odřezky zeleniny, salátové listy. Počítejte ale s tím, že jsou zmlsaní, takže když jsme tam sami, zeleninu si dají, ale jakmile někdo přinese kus rohlíku, jsme v háji :)
  • Hned u tohoto místa je dětské hřiště. Prakticky u té velké křižovatky, ale je oplocené a obrostlé zelení, takže je tam relativně klid. Zrovna (7/2018) je ale uzavřené, tak snad ho dají brzy do kupy.
  • U busové zastávky je pak taková ta klasická cukrárna, Cukrářství u Michala. To když vás přepadne chuť třeba na chlebíček, nebo větrník na cestu.
  • I samotná stavba podolské vodárny je zajímavá. Je přístupná veřejnosti. A při různých památkových příležitostí bývá vstup zdarma. Krom informací si děti odnesou třeba i nějakou tu omalovánku, nebo pexeso. Ale je to teda spíš už pro větší děti. Plus takové akce bývají o víkendech.
  • Když se z této zastávky vydáte tramvají dvě zastávky směrem na Modřany (zastávka Dvorce) můžete navštívit Žluté lázně.
    Místům, kde je hafo lidí se spíš vyhýbám, takže pro nás s Rózou to byla letos v červnu premiéra. Super je, že v té dětské sekci zaplatí vstup dospělák a malé dítě nic. Když se jdete třeba domů naobědvat a vyspat, dostanete "návratku" a odpoledne můžete přijít zas. Jsou tam brouzdaliště, loďky pro děti, hřiště, průlezky, velká trampolína, skákací hrad, občerstvení, sedací vaky... My tu našli útočiště jednoho parného červnového dopoledne. Přišli jsme chvíli po otevíračce a bylo tam malounko mamin s prckama, jedny jesličky/dětská skupina. Během dopoledne se to víc zaplnilo, přišly dokonce děti ze školy. Takže si netroufám říct, jak to vypadá v létě, ani jestli to my prubnem, ale v září jsme tam jak na koni :D Ale určitě je to fajn, když se domluví pár mamin a prostě si tam udělají s dětmi hezký den. 
  • Směrem na druhou stranu od Podolské vodárny se můžete vydat podél vody dále do centra. A projít kraťounkým tunelem pod Vyšehradem. Pro malé děti zážitek. Zvláště ta ozvěna :-)
  • A sejít na náplavku. Tam jsou pro prcky největším lákadlem samozřejmě kachny a labutě. Zase krmení není úplně ideální. Ale děti baví. Pozor ale na to čím krmíte. Nevhodnou klasikou je nějaké to starší pečivo, ale rozhodně ne čerstvé, ne sladké a ne plesnivé! Vhodnější jsou třeba vločky. Nebo jsem někde našla, že namočené vločky, ale řeknu vám, ty labutě na mě dost divně zíraly, ale máme vyzkoušeno, že kačkám chutná salát... Existují i granulky pro vrubozobé. Čím krmit se dočtete třeba tu. Plus to nepřehánět, páč v teplých měsících by si ti ptáci měli hledat potravu spíše sami...
  • Dalším tahákem je pozorování dopravních prostředků. Lodě, zastávku tu má přívoz. Pozorování vlaků na železničním mostu. Se školkovými dětmi jsme jej i párkrát přecházeli a byl to pro ně opravdu zážitek! Bohužel je tento most už pro pěší uzavřen (7/2018) a bude stržen. Vyrůst by tu snad pak měla přesná replika.
  • Na Výtoni jsou pak dvě velká lákadla. Gelato, kde je k dostání naprosto úžasná zmrzka. A dětské hřiště za celnicí. To je jedno z našich nejmilejších. Vyhrají si tu malí i velcí. 
  • A o kus dál pak Žofínský ostrov s vláčkem Český lvíček (na jehož jízdy jsou často vouchery na slevových portálech) a je tu i další hřiště, hlavně o písku a nebývají tu erární hračky, takže nějakou tu lopatku a kyblík s sebou. A taky se na Žofíně nechají půjčit šlapadla, ty máme určitě letos v létě v plánu i s tatínkem.


  • Odsud je to co by kamenem dohodil na Střelecký ostrov. Pro ten já mám slabost. Chodili jsme sem na randíčka s Honzíkem. Dělala jsem tu jednou piknik pro mamku k svátku matek. Byla tu i jedna ze zastávek legendární Honzovi oslavy 25.narozenin motivovaná cestou kolem světa (ufff a že už je to pár let). No a chodím sem na randíčka s Rózkou. Jen tak se projít. Pozorovat kačeny. Na podzim sbírat kaštany. Sníst si tu sváču s výhledem. A je tu i hřiště. Ale bohužel pro velké. Lanové, na to si ještě počkáme. A teď přes létu je tu občerstvení v takovém boho karavanu ;) 
  • A má nejnovější zkušenost, teda jednou bez dítěte... S kamarádkou jsme se byly podívat na vyhlídce na Tančícím domě (když si koupíte drink, vstup je zdarma). Pak jsme si koupily ochutnávkovou krabici malých bagetek v Bageterii na Národní a i s lahvinkou si šly udělat piknik na Střelečák, moc příjemně strávený letní podvečer!


Ne nikdy to nejdeme všechno. Vždycky si vybereme nějaký úsek a ten si v klídku užijeme. A nezapomínám na sváču. Páč to je přesně ta pětiminutovka, kdy je dítě v klidu a já se mohu kochat tím, jak je tu krásně :-)

Máte nějaké další tipy v okolí?

2 komentáře:

  1. Super článek! Všechna místa kromě "nutrií" znám, ale máme to trochu dál a nenapadlo by mě jit "na výlet" právě k podolské vodárně. Přitom Terezka by si to určitě užila, takže tam brzy vyrazíme :) děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není zač, ono těm prckům stačí málo, že. Rózka je tam vždy spokojená :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)