neděle 26. března 2017

První měsíce

Na blog jsem začla psát o našich aktivitách s Rozárkou až když byla trochu větší. A protože znám hodně maminek s menšími dětmi, které si tu ještě nic moc nenajdou, rozhodla jsem se repertoár trochu doplnit. Na řadě jsou ty úplné začátky...
Možná jste se brzy zotavily po výkonu života a nevíte co roupama. Miminko pořád leží, většinu času spí a vy můžete mít pocit, že už by bylo fajn pro něj něco vymýšlet. No tak brzděte. Přiznávám, že mé učitelské já taky hledalo co by. Ale přešlo mě to. Nejdůležitější je mazlení. Nošení. Klid. A hlas maminky. Pokud chcete udělat něco víc mrkněte na kojenecké masaže. Dobré jsou rituály. V tomto věku dáte asi tak koupací a večerní usínací. Nejde o přesné časy. Ale o posloupnost činností, aby dítko přibližně vědělo co bude následovat. A zpívejte. I když si myslíte tak jako já, že beztrestná zóna nepřesahuje prostředí sprchového koutu, nebo hajzlíku (pozor na stoupačky), miminku je to úplně šumák. Pro něj je to rajská hudba.
Navíc zpívat se může naučit každý. Fakt, učili jsme se to ve škole. A tady o tom i povídá vážený učitel hudby Jurkovič. A tady je o významu hudby jeho knížka. A ani k tomu nepotřebujete noty. Zkoušejte to a budete se zlepšovat. Dobře operní pěvec nebudete. Ale na doma to stačí. Úžasně to funguje. Ověřeno. Když nic jiného nezabralo, stačilo začít "Holka modrooká" a Róza se začla sklidňovat. Náš repertoár teď čítá spousty lidovek. Pěju je automaticky a stále ve stejném pořadí. Jak gramofon. Ale hlavně, že to jde. Bohužel občas i v dopravních prostředcích. A pokud si zpívat venku netroufnete, zachraňte to nějakou říkačkou, Super jsou veršované pohádky od Hrubína. Takové "Kuřátko a obilí" nebo "Paleček" nás také nejednou zachránili. 
To je podle mě to úplně nejdůležitější. Hlas maminky a kontakt s maminkou. Ale neusněte na vavřínech. Nezapomeňte dávat mimčo na bříško, i když to zprvu může nesnášet. Je třeba to cvičit a když už je trochu větší nabízet mu podněty. Třeba rozložené leporelo. Prckové dobře reagují na kontrastní černobílé obrázky. O černobílé nabídce si můžete počíst tu. A ty podněty nabízet i na obě strany, ideálně stejně, aby vám nerostl paragraf.
Pak třeba nějaké to chrastítko, kterým budete máchat vy. Nebo takové ty na ručičky, nožičky, i když s těmi zkušenost nemám. A páč to chvilku trvá, než si dítko chytí něco samo, nějakou hrazdičku, mobil, nebo něco k čemu pár hraček přivážeme, aby mělo na co koukat, když leží a protahuje si záda. A kdo laškuje s montessori, může zajistit i zrcadlo, aby se při tom všem mohl cvrček pozorovat.
Poslední poznámka, kdo argumentuje, že písničky ani říkačky nezná, prostě si udělejte nalejvárnu. Je známé, že mateřská leze na mozek a tak je třeba ho procvičovat. Trénování paměti nevyjímaje. Já měla startovací pozici lepší, páč toho spoustu znám ze školky. Ale třeba koledy mi všechny nejdou, tak jsem si je o Vánocích vylepila na zeď do tvaru stromečku. Tak si je prcněte na zeď, nebo na ledničku. Já si tam teď vylepím nějaké nové písničky, ať neomílám pořád dokola těch mých dvacet, ať se také trochu "rozvíjím" :-) 
A ještě jsem objevila supr kresbičky od jedné maminky. Karty primárně slouží k dorozumívání dítěte s maminou, když ještě neumí pořádně mluvit, ale chtějí po mámě zpívat jako z jukeboxu. Ale umím si představit, že si na ně na druhou stranu napíšete text písničky, dáte na kroužek a budete zpívat kdekoliv vás to napadne a text pro hlavy děravé budete mít u sebe.
Jo a pro rýpaly, kteří by chtěli nadávat co poučuju... Nepoučuju, jen sdílím svou zkušenost, která není přenosná, ale může inspirovat, jak už jsem psala v úvodním článku od měsíce k měsíci.
Takže zpívání a mazlení zdar ;)

10 komentářů:

  1. Krásný :-) Jak málo někdy stačí! A přitom tyhle "drobnosti" jsou nejvíc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jen občas už byly chvíle, kdy mi nebylo z nervů do zpěvu a musela jsem v sobě najít sílu začít :D

      Vymazat
  2. Skoro mi je líto, že nemáme doma prcka. Na hodně věcí si člověk přijde sám a s druhým prckem to příchází nějak automaticky. Na každé mimi funguje něco jiného a já jsem se tak snažla s naším Tomčou, ale zpívání ani básničky ho nezaujali. Vlastně se to s ním vleče až do teď, Baru je jiná třída.... hlavní je, že je člověk v jejich blízkosti.
    Hezký článek, Kája.

    OdpovědětVymazat
  3. Zpivani fungovalo a funguje u naseho Vojtinka dodnes, vzdy kdyz zacnu, zesiroka se usmeje a je blazeny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Roza to má taky tak, usměje se a ještě začne "tancovat" hýbat se do rytmu, je to sranda :-) Jen už mě z mého repertoáru šibe... tak jsem si vyvěsila nový písničky, abychom to rozšířili :D

      Vymazat
  4. Moc krásně jsi to sepsala, mám rozepsaný podobný článek, ale ten tvůj je tak krásně výstižný. U nás se zpívá hodně. Od malinka. Ze školky v hodnocení vždy píšou. "celý den si prozpěvuje" a to zrovna Péťa má celkem silný hlas, takže když si začne zpívat lidovky Hajho husy ze pčenice hajho husy ze žita, tak je ho plná třída :-)))
    Můj muž má několik kytar, kluci mají flétny, bicí a malé nástroje. Chtějí si spolu udělat kapelu. Zpěv je rpostě strašně důležitý... A mám dojem, že Mareček už snad od šestinedělí zná nazpamět všechny ty dětské říkanky. :-) Ale mám asi taky výhodu, že si je pamatuju z jeslí :-) AAAAch, ale proč nám ty miminka tak rychle rostou???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ;) ty jo vy jedete ve velkým! My na nic hrát neumíme, teda já trochu na flétnu, ale nestojí to za řeč. Ale chrastidel a takových těch alternativních nástrojů máme taky dost :D I když od nás moc hudební talent neokouká a nevím moc po kom by ho zdědila, rytmus se dá natrénovat a ten je taky důležitý i pro ostatní vývoj a to už si tancuje :-) ale jak rostou? Kolik je Marundovi? Už tak půl roku, ne?

      Vymazat
    2. Už 7 měsícu no, kde je to miminko ze? A s nejstarsim miminkem jdeme pristi tyden k zapisu. Uz se tedim az budu Mareckovi ukazovat a vyrabet aktivity co jsi delala s Rozinkou.

      Vymazat
    3. To jo, uz je to kus chlapa ;) tak at se mu tam libi a pak dejte vedet jak se malymu libi hrani ;)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)