úterý 14. srpna 2018

Co do poličky, 27. a 28. měsíc


Po poličkové odmlce, další nálož tipů ;) Máme tolik aktivit mimo dům, že netřeba tolik měnit. Takže co se osvědčilo v tomto období? Hlavně pomůcky, které jsme používali i při mém programu v jesličkách. Páč Rozárku znovu zaujmuly ty, které už byly třeba odložené, ale i ty nové.

Knížky Jsou věčné. Alespoň u nás. Teď moc baví ty s okénky. Konkrétní oblíbenci dcery jsou třeba Co se děje v noci, nebo Zvířátka. Obojí od Svojtky.
Pexeso. Staronová láska, přidali jsme kartičky. Stále hledá s obrázkem nahoru, i když občas se s pár dvojicemi učíme i klasiku, ale Rózka ignoruje pravidla :-)
Provlékačka na špalku. Provlékání tkaničky. Róza pak asistovala i u výroby pomůcek na prodej a dost ji to chytlo.
Housenky. Aneb pet víčka a barvičky. Další z pomůcek samadoma, Podrobnosti tu
Zvířátka a jejich oblečky. Přiřazování detailu povrchu těla k celé podobě zvířete. Podrobnosti tu.
Stíny hmyzu. Kartičky, kde se přiřazuje stín a celý obrázek. Aktivitu jsme podědili, tak bohužel nemám odkaz ke stažení.
Duo puzzle. Puzzlíky do dvojic. Djeco maminky a mláďátka. A Dino profese. Není problém najít, které k sobě patří, horší bylo pospojování, ale už natrénováno, momentálně o necelé dva měsíce jedeme i v devítkových dřevěných.
Dřevěné hmyzí domino. Aneb klasika, jen se ještě nestřídáme, hledá a přiřazuje Rózina.
Kde bydlí zvířátka/Kde žiješ. Sada karet z levných knih. Více info jsem psala v předchozím článku.
Oblékání medvídka. Dřevěná hračka kde se mění hlava, trup a nohy medvědice a tím se upravují outfity.
Půlené obrázky krtek. Naše klasika. Róza už má složeno rychlostí blesku. Chtěla jsem dát už pryč, ale hned se po skládačce ptala, takže tak.
Vkládačka zvířata a jejich potrava. Už trochu složitější, dítě se soustředí, které mlsky zvířátkům přiřadí.
Provlékací beruška. Dávno zapomenutá, ale jekmile ji dostaly do spárů děti v jesličkách, stoupla u Rózy na ceně :-)
A přiřazování zvířátek. Plastová zvířata a obrázky. Jedna krabice domácí. Druhá krabice ty ostatní. Ne ke všemu máme ty reálná propracovaná, tak požíváme i z DUPLA.


A co ještě?

  • Hodně čtení. Takže dokud knihovna nenajela na prázdninový režim, byly jsme tam každou chvíli. Tu je starší článek o knížkách, které zaujaly u nás.
  • Přikládačka s čísly. Pomůcka DIY.
  • Spoustu přírody. Procházky, sbírání všeho krásného. Spoustu pokladů. Tu je malá inspirace na zdobenou šišku.
  • Jesle. Jednou v týdnu chodím dětem připravovat dopolední program do jesliček/dětské skupiny. Pokud se chcete nalákat na ucelená témata, klikejte na záložku jesličky.
  • A krom toho všeho courání po venku a užívání si prarodičů, jsme byli i na dovče. Takže máme sepsány hrátky na pláž. Nebo třeba článek o tom co jsem brala pro zábavu dceři do kufru.
A to je vše. Brzy bude další dávka na dva měsíce, jsem nějak ve skluzu, aneb prázdninový režim :D

6 komentářů:

  1. Ahoj Hani, jednoznačně tyhle články patří k mým nejoblíbenějším. Já vím, že už se opakuju. Housenka je naprosto úžasná záležitost, jak to že jsem ji přehlédla a ještě ji nemám?? :-) Zajímá mě, jestli Rozárka vrací věci zpět na své místo a jestli tuhle knihovničku má v pokoji a nebo v obýváku? A jak je to v praxi? vytáhne jednu věc, jde s ní na zem nebo na stoleček a tam si s ní hraje? Potřebuje ješě u všeho asistenci? Myslím u hraní. A nebo jde sama, vytáhne nějakou pomůcku, hraje si a pak ji odnese zpět. Maximálně Ti během hry ukáže a řekne. Jéé mami koukej atd? díky díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hele nebudu nic nalhávat, s nějakým úklidem a systematičností to u nás moc nehrozí, asi bych to měla napsat i do článku, ať je jasno :D Když si hrajeme spolu snažím se motivovat aby vždy před vytažením další věci vrátila tu původní. Ale jakmile je tam sama, je to výbuch. Polička je v pokojíčku a už si chodí občas něco tahat sama a chvíli i vydrží něco sama dělat. Ale je to otázka posledních tak čtyř měsíců? Takže to začalo víc až po druhém roce. Moc dlouho ale sama nevydrží a buď mě volá, nebo si přinese danou věc za mnou třeba do kuchyně. Taky u některých věcí potřebuje kontrolu, jinak je nedělá úplně podle pravidel, třeba domino. Chápe proncip, že mají zvířátka navazovat, ale chápe jen návaznost jednoho, klidně dá dvě kostky vedle sebe, jedna dvojice je stejná, druhá ne. A hraje si na zemi. Zkoušeli jsme i kobereček, ale nebyla jsem důsledná, tak se to nesetkalo s pochopením. A tlačit zrovna na tohle nechci. Snad jsem odpověděla na všechno :-) Takže pořádek se u nás nekoná, je to tu jako ve spoustě jiných domácností s dítětem, pořád se někde něco válí :D

      Vymazat
  2. Vypadá to fakt hezky, mám moc ráda dřevěné hračky pro mimi
    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, také používáme zvířátka jak realistická, tak ta z Dupla :) Stíny u nás taky letí a s dominem jsme též nedávno začali. A pexeso je také dobrý tip, do toho bychom se také mohli pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě se hodí vše co je doma, že :-) Pexeso je fajn, ale už jsme si hrály i s normálníma kartama - hledala stejné znaky a tak :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)